Η Ελλάδα 4η σε καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική μεσόγειο

Η επίδραση της κλιματικής κρίσεως και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις εντείνουν το πρόβλημα των μεγάλων πλημμυρών που ξεκίνησαν από τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον κρούουν οι επιστήμονες, λόγω της συχνότητος των πλημμυρών που πλήττουν την χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Water, τα τελευταία 140 χρόνια η Ελλάδα είναι τέταρτη σε σοβαρές και φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο με 12 συμβάντα, πίσω από την Ιταλία με 51, την Τουρκία με 35 και την Αίγυπτο 14, ενώ τα θύματα των πλημμυρών αυξάνονται συν τω χρόνω.

Ο Μιχάλης Διακάκης, Δρ. Γεωλόγος Επιστημονικός συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α., εξηγεί ότι κάποιες πλημμύρες αφορούν την φύση του πλανήτη, κάποιες όχι. Εκεί όπου μπορεί να υπάρξει παρέμβαση είναι στις ανθρώπινες δραστηριότητες, που προκαλούν καταστροφές. Αυθαίρετη δόμηση, μη καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων, καταστροφή των δασών. Δηλαδή το σύνολο της ανθρώπινης αδιαφορίας και η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Απαιτείται εγρήγορση εκ μέρους των πολιτών και της πολιτείας, προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι που απειλούν το σύνολο.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους εντάσσεται η μείωση των αερίων που προκαλούν του φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατασκευές εκτός πλημμυρικών πεδίων, και το μέγα πρόβλημα που προκαλεί η συνεχής αφαίρεση της άμμου από συγκεκριμένες παραλίες για την κατασκευή του μπετόν στις οικοδομικές κατασκευές. Αυξανομένου του πληθυσμού και των οικιστικών αναγκών, οι ακτογραμμές αλλοιώνονται, η θάλασσα εισβάλει στην ξηρά με πολλαπλές συνέπειες. Οι ανάγκες της κτηνοτροφίας λειτουργούν εις βάρος των δασών, ενώ τα  ρέματα είτε κτίζονται, είτε δεν καθαρίζονται είτε εκτρέπονται, προκαλώντας την οργή της φύσεως.

Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Διακάκη, πρέπει να κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικά, και το σημαντικότερο να υπάρξει ενημέρωση– εκπαίδευση πολιτών.

«Διαπιστώνονται ακραία φαινόμενα, που συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και έχουν ξεκινήσει πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν αρχικά», σημειώνει.

Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στο ανατολικό ημισφαίριο σε σχέση με τον Μεσημβρινό του Γκρίνουιτς και επάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, στην λεγόμενη εύκρατη ζώνη. Επιπλέον η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες επάνω από την μεσόγειο και στην ανατολική πλευρά της. Το ότι βρίσκεται στην 4η θέση με τα μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα δεν προκαλεί έκπληξη.

Δεδομένου ότι η ανατολική μεσόγειος βρίσκεται στο Βόρειο ημισφαίριο, επάνω από τον Ισημερινό, οι χώρες της Ασίας και Αφρικής βρίσκονται κοντά στον 30ο παράλληλο, και εγγύτερα στον τροπικό του Καρκίνου, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σπανιότερα. Οι λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκονται επάνω από την μεσόγειο, υφίστανται τα προερχόμενα εκ δυσμών βαρομετρικά χαμηλά που πλήττουν την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, και οι χώρες της Αδριατικής θάλασσας, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Βοζνία- Ερζεγοβίνη. Είναι αυτονόητο ότι οι άμεσα πληττόμενες χώρες από την κλιματική κρίση είναι οι παραθαλάσσιες. Είναι επίσης βέβαιο ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα το λιώσιμο των παγετώνων στον αρκτικό κύκλο και στην Ευρώπη. Αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διάβρωση των εδαφών που βρίσκονται κοντά σε ακτές. Σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές ως αποτέλεσμα της κρίσεως, απαιτείται ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και επώδυνος για πολλούς.     

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος