Η δύναμη της ντόπιας τυροκομίας με πρόβατα Lacaune

Μια καθετοποιημένη μονάδα κτηνοτροφίας, που καταφέρνει να πουλά τα προϊόντα της σε χαμηλές τιμές και να προσφέρει υψηλότατη ποιότητα, λειτουργεί στην Καστοριά.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, ταξίδεψε 17 χλμ από την Καστοριά στον ορεινό οικισμό της Φωτεινής για να συναντήσει τους ιδιοκτήτες μιας ξεχωριστής ράτσας προβάτων.

Πέντε γενιές κτηνοτρόφοι η οικογένεια Μόσχου διαπίστωσαν πως το κέρδος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους παραλήπτες των προϊόντων τους επιτυγχάνεται με την αποφυγή των μεσαζόντων.

Αποφασισμένα τα δυο δίδυμα αδέλφια να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν την εργασία του πατέρα τους, ακολούθησαν ανάλογες σπουδές και ανέλαβαν δημιουργική δράση, όπως αναφέρει ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος, γεωπόνος και επιχειρηματίας.

Η καθετοποίηση της παραγωγής ήταν η μόνη διέξοδος για να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα και έτσι παράγουν όλα τα προϊόντα τους από το άλφα έως το ωμέγα.  

«Καλλιεργούμε τις ζωοτροφές για να είμαστε αυτάρκεις. Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και έτσι η τροφή των ζώων είναι απολύτως βιολογική, όπως και τα προϊόντα που παράγουν», εξηγεί ο κ. Μόσχος.

Ένα νέο τυρί που παράγουν πουλιέται κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών. «Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω την δουλειά, την αγαπήσαμε, την αντέξαμε και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα, όπως αν θα μας πληρώσει η βιομηχανία γάλακτος».

Τα πρόβατα Λακόν (Lacaune), εισάγονται από την Γαλλία και δεν έχουν αντίστοιχο σε κάποια ελληνική ράτσα. «Δεν υπάρχει τόσο αποδοτική φυλή στην Ελλάδα. Δεν νοθεύουμε τα λιπαρά και έτσι πετύχαμε να κερδίσουμε βραβεία για τα προϊόντα μας», σημειώνει ο κ. Μόσχος.  

Η δύναμη της ντόπιας τυροκομίας με πρόβατα Lacaune

Την οδό της καθετοποίησης της παραγωγής τους ακολουθούν εδώ και χρόνια οι κτηνοτρόφοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη παραγωγής τους αφού οι κρατικές επιδοτήσεις είναι μηδενικές. Το ζεύγος Poulsen στην Δανία για να αντισταθμίσει το κόστος του και να είναι αυτάρκες, από το 1972 παράγει τις δικές του ζωοτροφές και έτσι απολαμβάνει υψηλές αποδόσεις από την πώληση του γάλακτος. Καθώς τα ημερομίσθια είναι υψηλά και οι εργάτες στην Δανία δυσεύρετοι επέλεξαν για βοηθό την τεχνολογία. Τα ρομπότ  DeLaval έχουν αποδείξει την αξία τους, στο άρμεγμα. Σε μια φάρμα 270 στρεμμάτων, με 190 αγελάδες, ο 72χρονος κ. Holger με έναν εργάτη κάνουν όλη την δουλειά, και αν χρειαστεί προσλαμβάνει έναν βοηθό μερικής απασχόλησης.[1]

Η δύναμη της ντόπιας τυροκομίας με πρόβατα Lacaune

Το ίδιο πράττει και ο 61 ετών κ. Hardege στην Κάτω Σαξονία, της Γερμανίας. Έχει την φροντίδα 700 αγελάδων σε μια νοικιασμένη έκταση 760 εκταρίων. Με ένα εσωτερικό σύστημα μετατρέπει την παραγόμενη κοπριά σε 4,4 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως, μειώνοντας το κόστος παραγωγής του. Το μεθάνιο που παράγεται από αυτή τη διαδικασία ως βιοδιασπώμενο καύσιμο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και απαιτείται μόνο ένα άτομο για την λειτουργία του συστήματος βιοαερίου. Παράγει γύρω στα 8,1 εκατ. λίτρα γάλα και για αυτόν τον λόγο χρειάστηκε να κατασκευάσει δύο δεξαμενές 25.000 λίτρων για την αποθήκευσή του. Το εγχείρημα του κόστισε περίπου 7 εκατ. ευρώ τόσο για το γαλακτοκομικό συγκρότημα όσο και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας βιομάζας. Αν και πουλά το ένα λίτρο γάλα στα 22-24 λεπτά, το κέρδος προέρχεται από την αυτάρκεια στις ζωοτροφές, σίτο, κριθάρι, σίκαλη, ελαιοκράμβη, καλαμπόκι και ζαχαρότευτλα τα οποία καλλιεργεί σε 500 εκτάρια βοσκοτόπια που επίσης έχει νοικιάσει.[2] Όπως είχε σχεδιάσει ο κ. Hardege, το 15ετές επιχειρηματικό σχέδιο απόσβεσης της επένδυσής του προχωρά, με πολλή προσωπική δουλειά και την νέα τεχνολογία.

Η δύναμη της ντόπιας τυροκομίας με πρόβατα Lacaune

Η εκτροφή προβάτων στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες μειώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις. Η μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας (BW) πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 με τη συμμετοχή πάνω από 400 προβατοτρόφων. Από τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, τα 359 υποβλήθηκαν και αναμένονται τα αποτελέσματα, για τα μέτρα που θα ληφθούν, τα οποία θα ακολουθηθούν με θρησκευτική ευλάβεια από τους παραγωγούς.[3]


[1] Danish dairy farmer reduces reliance on feed and protein, by Chris Mccullough, 15-07-2022, https://www.dairyglobal.net/farm-visit/danish-dairy-farmer-reduces-reliance-on-feed-and-protein/

[2] How good decisions financially benefit German dairy farm, 08-11-2022, https://www.dairyglobal.net/world-of-dairy/farm-visits/how-good-decisions-benefit-german-dairy-farm/

[3] Future of sheep farming in Germany,Dr. Claus Deblitz, BW- Institute of Farm Economics, https://www.thuenen.de/en/institutes/farm-economics/projects/future-of-sheep-farming-in-germany

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος