Η σύνδεση που δημιουργείται με τα ζώα είναι πολύ βαθιά, επειδή η αλληλεπίδραση μαζί τους είναι καθημερινή. Είναι η συντροφιά και οι καλύτεροι φίλοι των κηδεμόνων τους που περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους παρά με άλλους ανθρώπους.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, Βασίλη Ψυχογιό, το πένθος, λόγω της απώλειας ενός κατοικίδιου δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία μας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά υποστηρικτική σε αυτή την απώλεια, αντιθέτως πολλές φορές δημιουργεί ενοχές για τον πόνο που κάποιος βιώνει, αν και στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα κατοικίδιο και ασχολούνται πολύ με τα ζώα.
Ο ηθοποιός, Χρήστος Βαλαβανίδης, έγραψε ένα σπαρακτικό ποίημα για την απώλεια του κατοικίδιου ζώου του. Όπως είπε, δένεσαι τόσο πολύ με το ζώο σου που το αγαπάς το ίδιο με έναν άνθρωπο, ενώ το πένθος για το κατοικίδιο είναι μοναχικό. “Είναι σαν να χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου”, πρόσθεσε.
Η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, έχασε και τα δύο της σκυλάκια και προσπαθεί με δυσκολία να διαχειριστεί την απώλεια, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εγκατάλειψης ενός ζώου από ανθρώπους, όταν αυτό αρρωσταίνει. ‘Έχουμε μία θλιβερή πρωτιά στην Ελλάδα…αυτή στην κακοποίηση ζώων”, σχολίασε η κα Μουκίου.
“Τα ζώα μας αποδέχονται άνευ όρων”, τόνισε ο καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής Εκπαίδευσης – Ψυχοθεραπευτής, Γιώργος Λάγιος, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν κανόνες στο πένθος, ούτε και σωστός ή λάθος τρόπος για να πενθήσει κάποιος, αφού βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο την απώλεια.
Στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί αποτεφρωτήριο ζώων συντροφιάς, όπου τους γίνεται ο αποχαιρετισμός που τους αξίζει. Η ταφή κοστίζει από 150-200 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του ζώου, η αποτέφρωση έως 300 ευρώ, ενώ η εκταφή, ύστερα από δύο χρόνια, 40 ευρώ. Άλλωστε, σύμφωνα με τον νόμο 4830/21 απαγορεύεται η ρίψη νεκρών ζώων στα σκουπίδια.
Τέλος, ένα ιδιαίτερο και πολύπλοκο ζήτημα σχετικά με την απώλεια ενός ζώου είναι και το θέμα της ευθανασίας. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που για μία ζωή τους στοιχειώνουν μνήμες και εικόνες από τη διαδικασία της ευθανασίας. Κανείς δεν είναι ποτέ στο 100% προετοιμασμένος να πάρει αυτή την απόφαση στη ζωή του για ένα άλλο πλάσμα, και όταν τελικά την πάρει είναι πολύ οδυνηρή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος