Η διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής της Κέας

Εκεί όπου η παράδοση ζεί μέσα από τους ήχους των παλαιών οργάνων και πλανάται μαζί με τον άνεμο ανάμεσα στα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου.

Το ταξίδι στην Κέα αρχίζει με δυο δεξιοτέχνες της τσαμπούνας και του τουμπιού, οργανοπαίκτες και μουσικούς, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί τόσο από τις θαλάσσιες όσο και από τις νησιωτικές μουσικές παραδόσεις.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Φάνης Μαραγκός, υπεύθυνος του προγράμματος Cycladic Identity, εξηγεί ότι η πρωτοβουλία του  Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στην ηχογράφηση παραδοσιακών οργάνων της Κέας, καθώς αποτελεί το μέσο για την διαφύλαξη, διατήρηση και προώθηση της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής της Κέας

Η προσπάθεια συμβάλει ενεργά στην προστασία της κληρονομιάς των Κυκλάδων και υποστηρίξει τις τοπικές κοινωνίες να διατηρήσουν, να αποκαταστήσουν και να αποκαλύψουν τα στοιχεία της μοναδικής τους ταυτότητας.

Για την διάσωση και διατήρηση της Κυκλαδίτικης Ταυτότητας δημιουργήθηκαν δέκα αυτοτελή ντοκιμαντέρ με αντίστοιχο αριθμό οργανοπαικτών, στα οποία ο κάθε ένας εξιστορεί και την προσωπική του ιστορία.

Τα ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένα σε συγκεκριμένα τοπόσημα του νησιού και οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει μέσα στην φύση και όχι σε κάποιο κλειστό χώρο για να ανταποκρίνεται σε εκείνα τα ακούσματα που πρωτοπαίζονταν πριν από αιώνες.  

 Τα φυσικά ορόσημα και η τοπική αρχιτεκτονική συγκλίνουν με τους θησαυρούς της προφορικής παράδοσης, τους μύθους και τα παραμύθια του νησιού, που ζωντανεύουν μέσα από την τέχνη της αφήγησης, διαμορφώνοντας μια διαχρονικότητα που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής της Κέας

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, τελευταία παρατηρείται πως καθώς οι παραδοσιακοί οργανοπαίκτες μεγαλώνουν και χάνονται, οι νεότεροι προσαρμόζονται σε πιο γνωστά και χορευτικά τραγούδια των Κυκλάδων. Έτσι, σταδιακά χάνεται η αυθεντική μουσική, εκείνοι οι ήχοι που διαμόρφωσαν την ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Όπως λέει ο κ. Μαραγκός, σκοπός του προγράμματος είναι να ακούσουμε τα παλιά τραγούδια από τα παλιά όργανα. Σημειώνεται ότι κάθε μουσικός έχει το δικό όργανο και δεν το δίνει σε άλλον, καθώς αποτελεί μέρος της ταυτότητάς του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος