Η αρχαία Θάσος με «Playmobil»

Τρισδιάστατες κατασκευές που απεικονίζουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Θάσου, παρουσιάζονται στην ξεχωριστή έκθεση με «playmobil», εμπνεύσεως ενός Θασίτη, με πάθος για την ιστορία του τόπου του.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού δίνει στους τηλεθεατές την ευκαιρία να επιστρέψουν στα παιδικά τους χρόνια με μια παλιά ιστορία που αναβιώνει με σύγχρονο τρόπο.   

Μια διαφορετική έκθεση με θέμα «αρχαία Θάσος με playmobil», δημιούργησε ο Αναστάσιος Μπίλιας, ξεναγός στο επάγγελμα, ο οποίος κατά την διάρκεια της πανδημίας βρήκε μια αναζωογονητική διέξοδο στην ιστορία. Από το 1972 έβαλε τα «playmobil», στην ζωή του και τα χρησιμοποίησε ως υλικό για μια ξεχωριστή κατασκευή.

Αποτελείται από 18 διοράματα δηλαδή τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνής και φιγούρες «Playmobil», με τα οποία αναπαριστά όσα υπήρχαν κάτω από την σημερινή Πόλη του Λιμένα. Στην Θάσο. Τα κτήρια, οι υποβλητικές πύλες, οι πύργοι, και οι ναοί, ακόμη και τα ιερά σε κλίμακα, που προσφέρονται για μια γρήγορη περιήγηση. Όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, που συνιστούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, την Πόλη Κράτους των Θασίων, βρίσκονται σε μια έκταση μόλις 100 τ.μ. .

Όλες οι μικρογραφίες βασίζονται στα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες και αναζήτησε από την μελέτη των αρχαιολόγων, των περιηγητών και των προξένων, που είχαν επισκεφτεί το νησί.

Με ένα χάρτη ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην αρχαία αγορά στο θέατρο, τον λιμένα, να έχει μια ακριβή χωροταξική εικόνα της αρχαίας πόλεως, που στην αρχαιότητα λεγόταν και Αθήνα του Βορρά.

Η αρχαία Θάσος με «Playmobil»

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 στην μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα. Το πιο σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που επέδειξε το γαλλικό προξενείο και έτσι η έκθεση θα μεταφερθεί από τις 24 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη στον χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Οι επισκέπτες του καλοκαιριού θα μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση, που θα βρίσκεται στην Σκάλα Ποταμιάς στην Θάσο.      

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος