Η αρχαία αντιπλημμυρική προστασία σε Σίφνο, Πάρο και Ίο

Η εμπειρία χιλιάδων ετών γίνεται πολύτιμος βοηθός σε δύσκολους καιρούς στο παρόν. Η παραδοσιακή πρακτική κατασκευής λίθινων αναβαθμών σε ρέματα εφήμερης ροής, ως πράσινης υποδομής για την μείωση του κινδύνου πλημμύρας και ξηρασίας, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας αναβιώνει με επιτυχία στα νησιά. Όχι ότι σταμάτησε ποτέ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η τεχνική των λίθινων αναβαθμών χρησιμοποιείται στην περιοχή του Αιγαίου από την αρχαιότητα. Πρίν από τουλάχιστον 3.500 εφαρμοζόταν στην Κρήτη, όπως εξηγεί ο Φανίκος Σακελλαράκης συντονιστής δράσεων προστασίας περιβάλλοντος Medina και βοηθούσε τους καλλιεργητές να διαφυλάξουν τις περιοχές από ξαφνικές πλημμύρες, αλλά και να εκμεταλλευτούν το νερό που ήταν δυσεύρετο, ειδικά τα καλοκαίρια.

Η αρχαία αντιπλημμυρική προστασία σε Σίφνο, Πάρο και Ίο

Μέσα από τα λίθινα αναχώματα το νερό σπάνιο και πολύτιμο τα τελευταία χρόνια καταλήγει στο έδαφος και περνά στον υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι, προστατεύεται το φυτικό κεφάλαιο και διασφαλίζεται η επιβίωση των οικισμών.

Η αρχαία αντιπλημμυρική προστασία σε Σίφνο, Πάρο και Ίο

Από τα Κήθυρα στην Πάρο και στην Σίφνο οι αναβαθμοί υψώνονται ως ανάχωμα στην λειψυδρία, την ανομβρία και την ξηρασία, που αλλάζουν το μεσογειακό τοπίο με την κλιματική αλλαγή. Στην νέα πραγματικότητα μία ευρεία εφαρμογή της πρακτικής των λίθινων αναβαθμών σε εφήμερα ρέματα άνυδρων περιοχών της  χώρας ίσως δώσει παράταση ζωής σε καλλιέργειες, ανθρώπους, οικόσιτα και την πανίδα που κινδυνεύει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος