Η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αστυπάλαια

Ένα νησί με άπειρες ομορφιές, ένα από τα πιο όμορφα στην Μεσόγειο, δυσφορεί υπό το βάρος της ανάπτυξής του. Ο λόγος για το μικρότερο νησί των Σποράδων, που βλέπει πως η τουριστική έκρηξη που σημειώνεται, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές του.

Η εύρεση στέγης για τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τον μηχανισμό του κράτους εξελίσσεται σε περιπέτεια.

Ο Νίκος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, αναφέρει πως για να αντιμετωπίσει την άρνηση των γιατρών να στελεχώσουν το ιατρικό κέντρο του νησιού αποφάσισαν να κατασκευάσουν τρείς οικίες για την στέγαση των υγειονομικού προσωπικού, οι οποίες σύντομα θα αποπερατωθούν.

Αυτό όμως δεν επιλύει το συνολικό πρόβλημα, για τους άλλους δημόσιους λειτουργούς, λιμενικούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς κλπ. Έτσι, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη επιχειρείται να επιλυθεί με ανάλογο τρόπο, και για αυτούς.

Ο κ. Κομηνέας προτείνει κάτι που θεωρεί πως θα βάλει φρένο στην βραχυχρόνια μίσθωση. Αυξημένη φορολογία στα σπίτια που νοικιάζονται μέσω airBNB, προκειμένου να μην υπάρχει κέρδος για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι υποτίθεται θα αναγκαστούν να τα προσφέρουν στην μακροχρόνια μίσθωση.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αστυπάλαια

Μια «λύση», που όμως δεν μπορεί να έχει τοπική εφαρμογή, αλλά καθολική, και θα σημάνει τεράστιο πρόβλημα για τον τουρισμό, που δεν θα μπορεί να καλύψει τα εκατομμύρια επισκεπτών με τα υπάρχοντα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτόματη μείωση των γενικών εσόδων του κράτους και των κατά τόπους κοινωνιών, που θα περάσουν σε φάση οικονομικού μαρασμού.

Στο πρόβλημα της στέγης προστίθεται και το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός τόσο αυξάνονται και οι λοιπές ανάγκες σε πόρους, αλλά και στα σκουπίδια που δημιουργεί. Χωρίς μονίμους υπαλλήλους ο δήμος πορεύεται με συμβασιούχους.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αστυπάλαια

Σύμφωνα με τον κ. Κομηνέα, η πρόσληψη υπαλλήλων έχει εγκριθεί πρίν από δυο χρόνια, αλλά σημειώνεται καθυστέρηση ως προς την αποστολή του αιτήματος στον ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα γίνουν οι προσλήψεις. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να ληφθεί υπ’ όψιν το ζήτημα της εντοπιότητας των εργαζομένων, αφ’ ενός γιατί διασφαλίζει την παραμονή νέων ανθρώπων στο νησί και επιπλέον διασφαλίζεται ότι θα έχουν δικές τους οικίες, κάτι που δεν θα οξύνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα ευρέσεως στέγης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος