Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών κορυφώθηκε και φέτος στο «Μαύρο Αλώνι» της Ιερισσού η αναβίωση των εθίμων της περιόδου του Πάσχα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη των αγώνων και θυσιών του λαού της ανατολικής Χαλκιδικής, για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό.
Στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» το ομώνυμο έθιμο επικεντρώθηκε στον αργόσυρτο χορό ανδρών και γυναικών που περνούν χορεύοντας και τραγουδώντας κάτω από σπαθιά, τιμώντας τη μνήμη της θυσίας 400 Ιερισσιωτών, με την οποία πληρώθηκε ο ύστατος φόρος αίματος της Χαλκιδικής, για την επανάσταση του 1821 στην περιοχή.
Προηγήθηκε ο «Κούτσμανος» της Αρναίας με έφιππους και οπλισμένους άνδρες να ξεκινούν από την πλατεία του χωριού για να φτάσουν τραγουδώντας μέχρι το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, και εν συνεχεία να περιφέρουν τις Άγιες Εικόνες, να χορέψουν τον «Κούτσμανο» και να κάνουν σκοποβολή σε κόκκινα αυγά. Στο Παλαιοχώρι μετά τη Θεία Λειτουργία στον κοιμητηριακό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ και τη λιτανεία των εικόνων προς τον Ιερό Ναό Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, αναβίωσε και φέτος «του χαλκού τ` αλώνι» με τον αργό χορό που συμβολίζει τα βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο και το τραγούδι, γεμάτο υπονοούμενα για τη Λευτεριά, που έλεγε όσα δεν μπορούσαν να διατρανωθούν παρουσία των Τούρκων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, βουλευτές του Νομού ,το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και εκπρόσωποι των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
«Η περιοχή ολόκληρη έχει γράψει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στο βιβλίο που λέγεται Ελληνική Επανάσταση του 1821», δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και έκανε λόγο για ελλιπή αναφορά των θυσιών της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία
«Αυτές τις μέρες, στον Δήμο Αριστοτέλη, το συναίσθημα της ανάτασης του πιστού λαού που πηγάζει από το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, μπολιάζεται με τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας για την ιστορική μνήμη που εκπέμπει αυτός ο ιερός τόπος. Στα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας, συμβαδίζουν η Ανάσταση του Χριστού και η μνήμη της θυσίας των προγόνων μας για την Ανάσταση της Λευτεριάς», πρόσθεσε.
Πηγή+φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος