Με όριο ταχύτητος τα 120 χλμ/ώρα το φρενάρισμα και η αποφυγή μιας σύγκρουσης μοιάζει αδύνατη ειδικά όταν τον δρόμο διασχίζει έναν ανύποπτο ζώο.
Ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου σε νεκρά ζώα ξαφνιάζει όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου.
Περίπου 300 ζώα μικρά και μεγαλύτερα παρασύρθηκαν από τους τροχούς οχημάτων μέσα σε τρία χρόνια.
Είναι ένα δρόμος που χρειάστηκε να μεταφερθεί λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητος σε παρακείμενο βουνό και έκτοτε τα ατυχήματα είναι συχνά. Η περίφραξη έχει καταστραφεί είτε από ανθρώπους είτε από κατολισθήσεις, αναφέρει οΔημήτρης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κοζάνης. «Πρόκειται για παγίδα θανάτου».
Τώρα έπειτα από τρία χρόνια βρέθηκαν τα κονδύλια, προκειμένου να γίνει το έργο τοποθέτησης νέου φράκτη.
Ένας χαμηλός συρμάτινος φράκτης δύσκολα εμποδίζει ειδικά μικρά ζώα όπως αγριόγατες ή αλεπούδες στο να περάσουν από το χωράφι στην άσφαλτο.
Ο Σάκης Βούρας, προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εξηγεί ότι το τμήμα του άξονα Λάρισα – Νίκη, έχει τρία ξεχωριστά κομμάτια. Στο πρώτο τμήμα της οδού ουδέποτε υπήρξε περίφραξη, ένα άλλο κομμάτι 14- 15 χλμ έχει κάποια σημεία περιφραγμένα, τα οποία έγιναν προ 20ετίας και ‘εχουν υποστεί φθορά είτε λόγω χρόνου είτε κυρίως από ασυνείδητους πολίτες, και ένα τρίτο τμήμα γύρω στα τέσσερα χλμ. στην έξοδο για Πτολεμαΐδα όπου υπήρχε φράκτης αλλά καταστράφηκε λόγω ακαταλληλότητος των υλικών.
Η μελέτη για το έργο υπάρχει από τον Οκτώβριο του 2022 και αναζητούντο οι αναγκαίοι πόροι. «Περιμέναμε να βρεθούν τα κονδύλια και αφού αυτό εξασφαλίστηκε ξεκινά η δημοπράτηση τις επόμενες ημέρες». Ο κ. Βούρας εκφράζει την πεποίθηση ότι έως τα τέλη του 2026 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράκτη, που θα προστατεύει τα άγρια ζώα σε όλο το μήκος της οδού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος