Ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους παραμένουν οι αγρότες, δίνοντας διορία έως το Σάββατο, με την πολιτεία, ωστόσο, να δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο.
Ο κ. Ευθύμης Μαμέκας, αγρότης από το Ζάρκο Τρικάλων, είπε ότι τα αιτήματα όλων των αγροτών είναι ενιαία και ότι όλοι σκοπεύουν να κατέβουν στην Agrotica το Σάββατο με λεωφορεία. Οι αγρότες ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, θέλουν να αποζημιωθούν με 300 ευρώ το στρέμμα σε καλαμπόκι και βαμβάκι, άμεση αποζημίωση για το πάγιο κεφάλαιο, ενώ, μέχρι το τέλος Μαρτίου, ζητούν αρωγή για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό.
“Δεν υπάρχει ρευστότητα αυτή τη στιγμή, το κόστος παραγωγής είναι υπέρογκο, μέσα στο υπόμνημά μας θα ζητήσουμε να χρεώνεται 0,7 ευρώ η κιλοβατώρα, τώρα την πληρώνουμε 0,17, ενώ και τα λιπάσματα έχουν γίνει πολύ ακριβά…Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι αγροτικές οικογένειες, πρέπει να μας κατανοήσουν”, κατέληξε ο κ. Μαμέκας.
Σύμφωνα με τον κ. Φάνη Παππά, βουλευτή β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ωστόσο, από το 2019 έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση του φόρου, έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα που βοήθησαν…φέτος βλέπουμε μία δυσκολία σε βασικά προϊόντα, όμως έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές 33,9 εκατομμύρια ευρώ…Αύριο οι αγρότες θα δουν στα βιβλιάρια τους 15, 7 εκατομμύρια ευρώ, όσον αφορά το αποθεματικό κρίσης”.
Όπως τόνισε ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε στα αυτονόητα ειδικά με την τροπολογία στο ρεύμα για διετή περίοδο χάριτος, ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει στις 8 Νοέμβριου. “Όταν μία περιοχή έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, δεν τους κάνουν χάρη, είναι το αυτονόητο, οι αγρότες θέλουν να ξέρουν το συνολικό ποσό της αποζημίωσης για κάθε καλλιέργεια, με διάχυτη την ανησυχία ότι δεν θα είναι το αναμενόμενο”, είπε ο κ. Κόκκαλης. Εξάλλου, πρόσθεσε, βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το πάγιο κεφάλαιο, ενώ σε ό,τι αφορά τα χωράφια που θα μείνουν ακαλλιέργητα, διερωτάται κανείς ποια είναι η στήριξη του υπουργείου, όταν πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες, 140.000 στρέμματα γης παραμένουν ακόμη κάτω από το νερό.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας, βουλευτής Σερρών Ελληνική Λύση, είπε ότι τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο κέντρο των Σερρών και ετοιμάζονται για Προμαχώνα, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι, αν δεν συναντήσουν τον κ. Αυγενάκη θα κατευθυνθούν με τα φορτηγά τους έξω από την Agrotica. Η μελισσοκομία δεν θεωρείται γεωργική εκμετάλλευση αλλά τυποποιητικός κλάδος, είπε ο κ. Μπούμπας, ενώ αποτελεί σχήμα οξύμωρο το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση από πλημμύρες αλλά όχι από έντονη βροχόπτωση. “Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα στο ζήτημα και όχι με καταπραϋντικά μέτρα σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις”, κατέληξε ο κ. Μπούμπας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος