Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς δείκτες που ευημερούν, γεγονός το οποίο όμως δεν αποτυπώνεται, όπως λένε, στο πορτοφόλι τους που συνεχώς είναι μείον.
Θρυμματισμένο και αβέβαιο χαρακτήρισε το διεθνές περιβάλλον ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με εστίες κρίσεις και περιοχές αβεβαιότητας που είναι κοντά στη χώρα. “Η κρίση που αφορά τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Γάζα, η Υεμένη, οι Χούθι αλλά και η περιοχή γύρω από τον Ιράν, αποτελούν έναν κύκλο ανάφλεξης”, τόνισε ο κ. Πελαγίδης.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φέτος ανάπτυξη 3,3 % , κάτι εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα επιτόκια είναι συνεχώς πάνω από το 5 %. Στην Ευρώπη η ανάπτυξη για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ήταν αρνητική, κάτω από το μηδέν, καθώς πρόκειται για μία διαφορετική και δύσκολη περιοχή που νομοκρατείται σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, υπάρχουν όρια στη δημοσιονομική επέκταση, δεν είναι ενιαία περιοχή ούτε και ευέλικτη όπως είναι οι ΗΠΑ, έχει προβλήματα γεωπολιτικά με τις αμυντικές δαπάνες αλλά και φυσικών πόρων, δηλαδή ενέργειας”, επισήμανε ο κ. Πελαγίδης, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα αποτελεί μία φωτεινή εξαίρεση, που έχει πολλές δυνατότητες, αν και ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, λόγω της πολιτικής της σταθερότητας που ευνοεί την οικονομία και της μεγάλης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης….Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό, αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικά ζητήματα, εκπαίδευσης, απονομής της δικαιοσύνης και αποδοτικότητας (efficiency).”
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και το 2022 και το 2023, καθώς δεν πλέον δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα οικονομικά του κράτους, ενώ ο προϋπολογισμός της Ελλάδας δεν πρόκειται να κινδυνεύσει ξανά.” Είναι σαν μία αγελάδα που παράγει έσοδα”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος