Η δύναμη της θάλασσας με τα άλλα στοιχεία της φύσεως τον αέρα και την βροχή κατέστρεψαν σε διάφορα σημεία την μοναδική παραλιακή στην Γαρίτσα, της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Ανδριώτη, η αποκατάσταση του παραλιακού τοιχίου και του πεζοδρομίου της λεωφόρου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο.
Το έργο παραδίδεται τις επόμενες ημέρες και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αλλαγή από την αρχική του εικόνα. Κάθε μια από τις χιλιάδες πλάκες, με τις οποίες ήταν στρωμένη η παραλιακή, αριθμήθηκαν αφαιρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στο ίδιο σημείο, προκειμένου να παραμείνει η παλιά εικόνα για τους επισκέπτες και τους περιπατητές.
Ωστόσο, το διασημότερο ανάκτορο/μουσείο της χώρας το Αχίλλειο, παραμένει κλειστό και μόνον οι κήποι του είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες, όπου μπορούν να θαυμάσουν τα αποκατεστημένα μαρμάρινα αγάλματα και τον «Θνήσκοντα Αχιλλέα», ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκαταστάσεως και στο κτίριο του Βαρόνου.
Ο Γιάννης Τρεπεκλής, περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, αναφέρει ότι πρόκειται για το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας και πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες φτάνουν στον νησί με σκοπό να το δούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία γύρω στα 2,5 εκατ. ήταν πέρυσι οι επισκέπτες στην Κέρκυρα εκ των οποίων το 1/3 πηγαίνει στο Αχίλλειο. Η Περιφέρεια και η δημοτική αρχή ζητούν την επανεκκίνηση του έργου της αποκατάστασης του ανακτόρου.
Πλήν όμως αναφύεται έτερο πρόβλημα. Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), είναι η διαχειρίστρια του Αχιλλείου. Τον Ιούλιο του 2019 δεσμεύτηκαν πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τον Απρίλιο του 2020 εντάχθηκε στο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 12.950.000 ευρώ. Ο ανάδοχος του έργου αποκαταστάσεως και ανακαίνισης, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση ύψους 5,8 εκατ. και ανέλαβε τον Μάρτιο του 2021, έπρεπε να το παραδώσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, αλλά έπειτα από κάποιες εργασίες δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί οικονομικά και το εγκατέλειψε. Η μεγάλη έκπτωση που έδωσε, σχεδόν 50%, στον μειοδοτικό διαγωνισμό θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους έχοντες γνώση από τεχνικά έργα τέτοιων υψηλών απαιτήσεων.
Για το έργο έχουν ήδη δεσμευτεί 10 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα οποία δόθηκαν στην Περιφέρεια, αλλά ο κ. Τρεπεκλής δηλώνει ότι θα κρατήσει τα χρήματα για να τα κατευθύνει αλλού. Με το σκεπτικό ότι η ΕΤΑΔ εισπράττει έσοδα από τα εισιτήρια των επισκεπτών της διαμηνύει να αποκαταστήσει το μουσείο, αλλά να βρεί εκ νέου από διαφορετική πηγή τα χρήματα για την χρηματοδότηση των έργων αποκαταστάσεως.
Εν τω μεταξύ, πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την χρηματοδότηση των υπολειπόμενων εργασιών στο Αχίλλειο, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Βεβαίως αυτό θέτει ζήτημα νόμιμης διαχείρισης χρημάτων από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία ενώ τα παρακρατεί η Περιφέρεια (ΠΙΝ) για έργα που δεν έχουν υπαχθεί σε ΕΣΠΑ, θα κληθεί το κράτος να λογοδοτήσει για αυτά και πιθανότατα να τα επιστρέψει.
Με αυτήν την εξέλιξη είναι βέβαιο ότι το Αχίλλειο θα συνεχίσει να υφίσταται την φθορά του χρόνου και την απαξίωση, ενώ χαμένη θα είναι η τοπική κοινωνία για την οποία όλοι “ενδιαφέρονται”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος