“Η χώρα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο στόχο για το επόμενο διάστημα, να βγει οριστικά από το καθεστώς εποπτείας και να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα“. Την πολιτική αυτή παραδοχή υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ομιλία του στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης, που οργάνωσε διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ) .
“Αυτός ο στόχος προϋποθέτει την αξιοπιστία της χώρας δημοσιονομικά, για αυτό ακριβώς κινούμαστε με έναν σώφρονα και συνετό τρόπο, μακριά από λογικές άλλων εποχών που μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά ανθρώπων, κυρίως όταν οι δυσκολίες είναι τέτοιες που όλους μας μας βάζουν σε πιο δυσμενή κατάσταση, είναι όμως μία απαραίτητη προϋπόθεση για να μη ξεστρατίσουμε”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Το 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα την «Καινοτομία», που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α.), το MyPortal και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.
«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα και την Ανάπτυξη και την Καινοτομία», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφερόμενος στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα, τόνισε ότι διατήρησε την αρμοδιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν. «Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε έξι προκηρύξεις καθεστώτων επενδύσεων και ολοκληρώνουμε, ως το τέλος Φεβρουαρίου και τις υπόλοιπες έντεκα. Το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, για το 2021, ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε την ανάγκη τα χρηματοδοτικά εργαλεία να αντιμετωπίζονται συνολικά, συμπληρωματικά και συνδυαστικά, ώστε να υπάρχει γρήγορη εκκίνηση, αλλά και να διατηρούνται στην πορεία υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης, και τελικά να υλοποιούνται τα μεγάλα έργα, για να πιάσει τόπο -όπως είπε- από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ που θα μπει στην οικονομία μας.
«Αυτός ήταν και παραμένει ο τριπλός στόχος της διοίκησής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικά το 2021, που σε μία δύσκολη χρονιά καταφέραμε να απορροφήσουμε το 100% των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με συνολικές πληρωμές που ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ και με συνολικά 8.500 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις, που είτε ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε στους πολίτες το 2021, είτε υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε το επόμενο διάστημα και στις 7 περιφερειακές ενότητες στην περιφέρειά μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των συνεργιών, της «Συμμαχίας του Καλού και της Δημιουργίας» -όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να εμπεδωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και αντίληψης για τα θέματα της πόλης.
Ο κ. Ζέρβας έκανε εκτενή αναφορά στα αναπτυξιακά πρότζεκτ και σε σειρά έργων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, στους σημαντικούς πόρους -άνω των 53 εκατ. ευρώ- που εξασφαλίστηκαν από τον δήμο μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και σε επιτυχίες που κατακτήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι μεταξύ άλλων οι επενδύσεις ή ο τουρισμός. Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν από την παγκόσμια διάκριση που επιτεύχθηκε για τη Θεσσαλονίκη με την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας.
Την ανάγκη να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας -φορείς, υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, κόσμος εργασίας, αλλά και επιστήμονες- υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, μιλώντας σήμερα στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, η πανδημική κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα ανισοτήτων και ανασφάλειας: ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, επισήμανε, σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ το κράτος είναι απόν, στη χώρα καταγράφεται η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τον Ιανουάριο, και μία στις τρεις επιχειρήσεις απειλείται με λουκέτο.
Την εκτίμηση ότι μέσα από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης «το παιχνίδι έρχεται πλέον στα γήπεδα της αυτοδιοίκησης» διατύπωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας παράλληλα ότι, «στο λαμπρό αυτό πεδίο δόξης», οι δήμοι χρειάζεται πλέον να σχεδιάσουν έργα με ωριμότητα, μέσω των οποίων κάθε διαθέσιμο ευρώ των κονδυλίων θα πολλαπλασιαστεί και θα επιστρέψει στην κοινωνία.
«Αν εξαιρέσουμε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση το διάστημα αυτό είναι δύσκολο, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν με το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία και σημαντική συγκυρία, ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να βγουν μπροστά με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τρέχουν» σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το «Smart Cities» και τις αναπλάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όσον αφορά ειδικά το πρόγραμμα «Smart Cities» υπενθύμισε πως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλοι 15 δήμοι, μεταξύ των οποίων και αυτός των Τρικκαίων, κατέθεσαν ήδη χθες την πρώτη φάση του σχεδίου τους για το πώς θα γίνουν οι πόλεις τους ανθρώπινες, βιώσιμες και ασφαλείς και ακολουθούν οι υπόλοιποι 315 δήμοι της χώρας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος