Fred Boissonnas- Εικόνες της Ελλάδας στο Μπεζεστένι των Σερρών

Το Μπεζεστένι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών φιλοξενεί μια μοναδική έκθεση, γνωριμίας με την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του François-Frédéric Boissonnas.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, ανέλαβε ξεναγός σε αυτό το ταξίδι.

Το Μπεζεστένι, ένα κτήριο του 15ου αιώνα είναι ένας ξεχωριστός χώρος. Πετρόκτιστο, και κλειστό από κατασκευής του, λειτουργούσε ως αγορά υφασμάτων, αναφέρει η Μαρία Σταμπούλογλου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Στα τέλη του 19ου  αιώνα, ο Φρεντερίκ ζούσε στο Παρίσι, αλλά στην αυγή του νέου αιώνα εγκατέλειψε το  στούντιο που είχε στην οδό rue de la Paix και αποφάσισε να περιηγηθεί στην Ελλάδα, η οποία τότε εκτεινόταν από τα Τέμπη έως τον κόλπο της Άρτας. Η περιπέτεια του διήρκησε τριάντα χρόνια. Ταξίδεψε στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά, το Ιόνιο, το Άγιο Όρος, αποτυπώνοντας με την βαριά μηχανή του την ζωή των απλών ανθρώπων και τα μνημεία που είχαν διασωθεί από το πέρασμα της τουρκοκρατίας. Ο Boissonnas αναζητούσε το φώς και την ψυχή των απλών ανθρώπων, την φύση, σημειώνει ο Μελίνα Γρηγοριάδου, υπεύθυνη πολιτισμού Π.Ε. Σερρών. Το ιδιαίτερο φώς του χώρου στο μουσείο αναδεικνύει το πολύτιμο υλικό που έχει παραχωρηθεί από την συλλογή του Ριζαρίου Ιδρύματος.

Fred Boissonnas- Εικόνες της Ελλάδας στο Μπεζεστένι των Σερρών

Πριν από την έκθεση των φωτογραφιών στα Ζαγοροχώρια δεν γνωρίζαμε για τον Boissonnas, παραδέχεται ο Δημήτρης Ευθυμόπουλος, πρόεδρος συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών. «Αναγκαστήκαμε και μάθαμε». Όταν ενημερώθηκαν για την ζωή και το έργο του Ελβετού φιλέλληνα τότε κινητοποιήθηκαν για να δώσουν χώρο και χρόνο στην δουλειά του.   

Το ότι εκτίθενται οι φωτογραφικές αναμνήσεις του είναι πολύ σημαντικό για τις περιοχές από όπου πέρασε και τις είδε με την ματιά του περιηγητή. Ο Boissonnas κινείτο ανάμεσα στις αρχαιότητες, τους ανθρώπους και την φύση.

Fred Boissonnas- Εικόνες της Ελλάδας στο Μπεζεστένι των Σερρών

Ο Φιλέλληνας Fred Boissonnas, άφησε πίσω του πλήθος φωτογραφιών, ιστορικά ντοκουμέντα και η έκθεση είναι ένας μικρός φόρος τιμής για το έργο του. Ο Boissonnas δημοσίευσε 14 φωτογραφικά άλμπουμ αφιερωμένα στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία ανήκουν στη θεματική σειρά με τίτλο “Η εικόνα της Ελλάδας” (L’image de la Grece) και συνδυάζοντας την κλασική αρχαιότητα με την ελληνική λαογραφία συνέβαλε στο να διαμορφώσουν οι ξένοι την εικόνα για την ταυτότητα της χώρας.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’, έχοντας αντιληφθεί την σημασία της εικόνας της Ελλάδος που έστελνε ο Boissonnas στο εξωτερικό το 1907 και το 1913 του έδωσε μια χορηγία, με σκοπό την φωτογράφιση και την δημοσίευση εικόνων των νεοαποκτηθέντων εδαφών, που έγιναν γνωστά ως “Η Επιχείρηση στην Ήπειρο” (La Campagne d’Epire) και “Η Επιχείρηση στην Μακεδονία” (La Campagne de Macedoine) και τα οποία συνοδεύονταν από κείμενα του Boissonnas. Λίγο αργότερα δημοσίευσε σειρά εικονογραφημένων βιβλίων, με τίτλους Σμύρνη, Θράκη, Κωνσταντινούπολη και “Η Ελληνική Παρουσία στην Μικρά Ασία“.

Στο τελευταίο του φωτογραφικό άλμπουμ που εκδόθηκε το 1933 με τίτλο “Ακολουθώντας το πλοίο του Οδυσσέα” (Dans le sillage d’Ulysse), ο Boissonnas   προσπάθησε μέσω του περιπετειώδους φωτογραφικού του φακού να ανασυνθέσει το γνωστό έπος και, με συμβολικό τρόπο, την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη.

Fred Boissonnas- Εικόνες της Ελλάδας στο Μπεζεστένι των Σερρών

Το 1910 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Στην Ελλάδα μέσω βουνών και πεδιάδων” (En Grece par Monts et par Vaux) και δεν τον σταμάτησαν ούτε οι Βαλκανικοί πόλεμοι από το να ταξιδέψει στην Ήπειρο και την Μακεδονία. Μέσα από τον φακό του Boissonnas βλέπουμε τον κόσμο και ανακαλύπτουμε ξανά το χαμένο αρχικό του νόημα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος