Το “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών

Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, που αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη λογοτεχνία και αγαπήθηκε όσο λίγα, ανεβαίνει από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος σκηνοθετεί στο ΚΘΒΕ για πρώτη φορά. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παραγωγή του δεύτερου θεατρικού κρατικού οργανισμού της χώρας για αυτή την περίοδο.

Το “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ταχτσή χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως αριστουργηματικό, κομβικό, επικό, μυθικό, ένα επίτευγμα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, το σημαντικότερο μυθιστόρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει «μια σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία», προσθέτοντας ότι «εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα». Δεν είχε άδικο.

Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες της Εκάβης και της Νίνας που η μοίρα ένωσε τους δρόμους τους χρωματίζεται ο καθρέφτης της νεοελληνικής κοινωνίας με όλες τις αντιφάσεις της. Αγωνίες, βάσανα, αγώνας για επιβίωση, πάθη, ψέματα και απογοητεύσεις, μικροί και μεγάλοι καημοί, όνειρα για μια καλύτερη ζωή, γάμοι και θάνατοι, μνήμες και περασμένα μεγαλεία. Αλλά και αγάπη κι όλη η ομορφιά της ζωής όπως τη βίωσαν οι δυο αυτές γυναίκες, χρωματίζουν με χιούμορ και τρυφερότητα την Ελλάδα από την αρχή του αιώνα μέχρι την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου: «“Το τρίτο στεφάνι” δεν καταδεικνύει την Ελλάδα που πέρασε μέσα από ιστορικά γεγονότα ή ντοκουμέντα. Είναι οι άνθρωποι που έχτισαν την ιστορία, εκείνοι που με τον τρόπο της σκέψης και της ζωής διαμόρφωσαν τις συνθήκες της πνευματικής της ανάπτυξης. Επειδή μία χώρα οργανώνει τη ζωή της και πορεύεται έτσι όπως θέλει ο λαός της, γιατί αυτός είναι η χώρα. Κι αν αυτός ο λαός άγεται και φέρεται από τις πολιτικές συνθήκες, δεν παύει να την διαμορφώνει».

Στο έργο συμμετέχει ένας πολυμελής θίασος με 35 ηθοποιούς και η διάρκεια της παράστασης είναι τρεις ώρες και 15 λεπτά. Στο ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην πρώτη της συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Η αρχική διασκευή φτάνει τις 200 σελίδες,  και την υπέγραψανι προ επταετίας για το Εθνικό Θέατρο ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θανάσης Νιάρχος!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία- Φωτισμοί: Θανάσης Παπαγεωργίου

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Λέα Κούση

Μουσική: Δημήτρης Μαραμής

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Eικονικό περιβάλλον: Στάθης Μήτσιος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κοραλία Τσόγκα

B’ βοηθός σκηνοθέτη: Κική Στρατάκη

Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά

Βοηθός ενδυματολόγου: Ήρις Τσαγκαλίδου

Βοηθός φωτιστή: Τάσος Δαηλίδης

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

 Διανομή με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Αλέξη (Μαρία), Μομώ Βλάχου (Πολυξένη, Ταβλαρίδαινα), Θανάσης Δισλής (Φίλος Ντίνου, Γιατρός Ευαγγελισμού, Μπάμπης, Μπόρος), Έφη Δρόσου (Ερασμία, Φρόσω Β΄), Γιώργος Ευαγόρου (Αργύρης, Ιάσων), Ελένη Ζιάννα (Εκάβη νέα, Φίλη Νίνας, Κυρία απ’τα παλιά), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαριέττα, Φρόσω Α΄), Θόδωρος Ιγνατιάδης (Παπαθανασίου, Νταβίκος, Θόδωρος), Γιάννης Καραμφίλης (Αραβαντινός, Πρασινομάτης, Κασσιανόπουλος, Πέτρος), Δημήτρης Κολοβός (Αντώνης), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (Εκάβη), Βασίλης Λέμπερος (Γιατρός Φώτη, Μαργαρίτης, Πρόεδρος δικαστηρίου, Σωτήρης), Άννα Μαντά (Ελένη, Μάρθα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Δημήτρης), Χρίστος Νταρακτσής (Μιχάλης, Υπάλληλος τηλεγραφείου, Ανθυπομοίραρχος, Λιμενικός, Κασιμάτης), Λίλιαν Παλάντζα (Θεία Μπέμπα, Ντόμνα,  Αράπω, Ομπέρ), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κάποιος με κόκκινο κουστούμι, Ντίνος), Χάρης Παπαδόπουλος (Φώτης, Καλαποθάκης, Λουλουδάς), Μαριάννα Πουρέγκα (Νίνα Γ΄, Νότα), Θάλεια Σκαρλάτου (Νίνα Α΄), Τζένη Σκαρλάτου (Γαλάτεια, Κατίγκω), Θοδωρής Σκούρτας (Γιάννης Λόγγος, Εισαγγελέας, Διαδηλωτής), Μάρα Τσικάρα (Φίλη Γαλάτειας, Μάνα Φώτη, Ναϊρεντίν, Γνωστή Εκάβης), Κοραλία Τσόγκα (Ιουλία Κασιμάτη, Κλειώ),  Μαρία Χατζηϊωαννίδου (Νίνα Β΄),  Άννη Χούρη (Βικτώρια, Νοσοκόμα, Ειρήνη).

Συμμετέχουν επίσης: Γιάννης Καράμπαμπας, Χρήστος Διαμαντούδης και οι μικροί Αχιλλέας Νεραντζής & Δημήτρης Στόκας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:00, Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (Για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ εισιτήρια από 5 έως 13 ευρώ)

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:

Γενική είσοδος: 5 €

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Από φέτος ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ

Κανονικό εισιτήριο (Θέσεις πλατείας): 10 €

Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)

Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13 € (Θέσεις πλατείας)

Κανονικό εισιτήριο: 10 € (Θέσεις εξώστη)

Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)

—————

Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. (20 θέσεις σε κάθε παράσταση για τις παραγωγές στο Βασιλικό Θέατρο, στην ΕΜΣ και στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών / 10 θέσεις σε κάθε παράσταση για τις παραγωγές στο Φουαγιέ ΕΜΣ και στο Μικρό Θέατρο).

ΑΤΕΛΕΙΕΣ:

Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Πολύτεκνοι: 5€

Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€

 ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ:

Βασιλικό Θέατρο:  Τρίτη -Κυριακή 8:30-21:30

Ταμείο Μονής Λαζαριστών : 16:30-21:30 (μόνο ημέρες παραστάσεων)

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα- Τετάρτη- Σάββατο: 10:00-15:30

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ