Το 2019 η υποβολή υποψηφιότητας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου

Τον Σεπτέμβριο του 2019 σχεδιάζεται η υποβολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης του αιτήματος και του φακέλου υποψηφιότητας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” που θα συνδέει τρεις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Πάφου στην Κύπρο και την Περιφέρεια Λάτσιο στην Ιταλία.
Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, τα επόμενα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πιστοποίησης της διαδρομής “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου”, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσιάστηκαν στη 2η Συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης της πρωτοβουλίας, που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εντάσσεται στο έργο Cult – Ring (Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs – Πολιτιστικές Δριαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση).
Έχει ήδη αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τους εταίρους από την Κύπρο και την Ιταλία με σκοπό τη διαμόρφωση και την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, που είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση και εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αλλά και με διευθυντικά στελέχη ήδη πιστοποιημένων πολιτιστικών διαδρομών, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 2019 η υποβολή υποψηφιότητας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου
Με την υπογραφή συμφώνου και την επισημοποίηση της συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Λάτσιο στην Ιταλία, του Συμβουλίου Τουρισμού Πάφου στην Κύπρο και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού, θα δημιουργηθεί δίκτυο, με νομικό καθεστώς, το οποίο θα αναλάβει και την υποβολή του φακέλλου της υποψηφιότητας με την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής.
“Στόχος μας είναι “Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” να ενταχθούν στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σταθερή επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η συμμετοχή των τοπικών φορέων, των Δήμων, των Ιερών Μητροπόλεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτής της διαδρομής και ήδη οργανώσαμε συναντήσεις εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση” είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
“Στην επόμενη φάση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας που συνδέονται με τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου,  ήδη και σε αυτή την κατεύθυνση αναλάβαμε την πρωτοβουλία και προχωρήσαμε σε μία πρώτη οργανωμένη προσέγγιση και ακολουθούν αμέσως τα επόμενα βήματα” σημείωσε.
“Ολα τα βήματα έρχονται να συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Μουσείου Αποστόλου Παύλου, στη Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια και τις δράσεις ανάδειξης του θρησκευτικού μας πλούτου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία” υπογράμμισε.
Η διαδικασία πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο Αντιπερειφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος. Στελέχη της Περιφέρειας, από το πρόγραμμα του Cult Ring, συνομιλούν με άλλους εταίρους από την Ιταλία και την Κύπρο για να προχωρήσει η κρατική διασύνδεση. Είμαστε στο κρίσιμο σημείο διαμόρφωσης του φακέλου, εξήγησε και χαρακτήρισε πρόκληση τη διαδικασία. Θα προωθηθεί η τοπική ανάπτυξη στα σημεία, από τα οποία πέρασε ο Απόστολος Παύλος, καθώς είναι πάρα πολύ έντονο το τουριστικό ενδιαφέρον και θα μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε στο μέλλον περισσότερη πρόσβαση σε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε.
Τα πέντε βήματα πριν την υποβολή αιτήματος για πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλκιβιάδη Κυριάκου είναι:
-Καθορισμός θέματος που θα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες
-Καθορισμός γεωγραφικών, πολιτιστικών, ιστορικών και φυσικών στοιχείων κληρονομιάς στις χώρες/περιφέρειες που θα συμμετέχουν στο δίκτυο.
-Δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου με νομική υπόσταση
-Συντονισμός κοινών δράσεων που θα ενθαρρύνουν την πολιτιστική συνεργασία
-Δημιουργία κοινής ταυτότητας προβολής της Διαδρομής
Στη 2η Συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου Cult – Ring, το οποίο έχει στόχο να αναδείξει τη μεγάλη συμβολή των πολιτιστικών διαδρομών στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη ενός τόπου συμμετείχαν εκπρόσωποι Εφορειών Αρχαιοτήτων, Μουσείων, Ιερών Μητροπόλεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων που θέλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του φακέλου υποψηφιότητας της πολιτιστικής διαδρομής.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει να σταματήσουν οι αποσπασματικές προσπάθειες ανάδειξης της διαδρομής του Αποστόλου Παύλου, να βοηθήσουν όλοι σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να ενταχθούν “Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” στις πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές της Ευρώπης, ώστε να παρουσιαστεί ένα ενιαίο πολιτιστικό προϊόν, το οποίο θα μπορούν να προωθήσουν και όλοι οι φορείς, ανέφερε ο Μιλτιάδης Νικολάου από τη Διεύθυνση Τουρισμού Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε ότι η μοναδική πιστοποιημένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης πολιτιστική διαδρομή στην Ελλάδα είναι “ο Δρόμος της Ελιάς” στην Πελοπόννησο. Αναφέρθηκε στις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την ανάδειξη των “Βημάτων του Αποστόλου Παύλου” και τόνισε την ανάγκη στο άρμα του αιτήματος να προσδεθεί και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Ο Χρήστος Τσιρώνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., Γενικός Γραμματέας του πρώτου Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού τόνισε ότι στον θρησκευτικό τουρισμό δραστηριοποιούνται άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τη θρησκεία και άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το τουριστικό κομμάτι. “Χρειαζόμαστε μία γέφυρα μεταξύ των δύο και εμείς πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει αυτή τη γέφυρα” τόνισε.
Το Cult-RInG είναι ένα έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Europe, που αναδεικνύει την αξία των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές και τη συνεισφορά της ανάπτυξης νέων πολιτιστικών διαδρομών στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει, ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, στο οποίο εκπροσωπούνται έξι ευρωπαϊκές Περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ως συμβουλευτικός εταίρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ