Τηλε-φροντίδα των ηλικιωμένων στα Τρίκαλα (Video)

Υπηρεσίες τηλε-φροντίδας και τηλειατρικής που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες (IoT) παρέχει στους δημότες του ο δήμος Τρικαίων. Οι τηλεϊατρικες υπηρεσίες αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες στην εποχή της καραντίνας καθώς αποφεύχθηκε η μετακίνηση σε νοσοκομεία και ιατρεία, καθώς μέσω αυτών των υπηρεσιών οι ηλικιωμένοι έστελναν άμεσα τα αποτελέσματα των μετρήσεων (πίεσης, σακχάρου κ.α.) στο γιατρό τους.

Παράλληλα, 150 δικαιούχοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε Τρίκαλα και Άγραφα δέχτηκαν υπηρεσίες «τηλεφροντίδας». Τα σπίτια τους μετατράπηκαν σε «έξυπνα» σπίτια, με αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και μπουτόν πανικού για την άμεση ειδοποίηση συγγενών και της Άμεσης Βοήθειας σε περίπτωση πτώσης ή αιφνίδιου προβλήματος υγείας. Έτσι οι ηλικιωμένοι ένιωθαν ασφαλείς στο σπίτι τους, ενώ με μία απλή κίνηση μπορούσαν να συνδεθούν και να μιλήσουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που βρίσκονται μακριά.

Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν μέσω του έργου ACTIVAGΕ που χρηματοδοτήθηκε από  το πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκή Ένωσης με βασικό στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρει η γήρανση του πληθυσμού μέσα σε 9 Τοποθεσίες Ανάπτυξης  σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.Ειδικά για την υλοποίηση του Έργου στη κεντρική Ελλάδα, στόχος ήταν η ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» τo 2018 και 2019 για τους των Δήμων, που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitieNet AE και σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης .Τα έξυπνα σπίτια που δημιουργήθηκαν βρίσκονταν κάτω από καθημερινή υποστήριξη και παρακολούθηση από το προσωπικό του κέντρο ελέγχου στη πόλη των Τρικάλων. Κάθε σπίτι διέθετε σένσορες κίνησης, θερμοκρασίας, εξωτερικής πόρτας καθώς και ένα κουμπί πανικού. Μέσα από την πλατφόρμα του ACTIVAGE, τόσο το προσωπικό του κέντρου ελέγχου όσο και οι συγγενείς του ηλικιωμένου (εφόσον αυτός το επιθυμούσε), λάμβαναν τις σχετικές ειδοποιήσεις.  Eπίσης υπήρχε υπηρεσία τηλεμετρίας ασθενών με χρόνιες παθήσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τρικαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 «είμαστε στην αρχή μιας πολύ σημαντικής δουλειάς. Ο πληθυσμός μας γηράσκει και η επόμενη ‘’πανδημία’’ θα είναι η άνοια. Είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους να ξέρουν ότι μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους χωρίς να προσβάλουμε την ιδιωτικότητά τους».

Το επόμενο βήμα, στην κατεύθυνση της μετατροπής των Τρικάλων σε «έξυπνη πόλη» είναι η εγκατάσταση συστημάτων που μετρούν την κατανάλωση ενέργειας και νερού, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών και οικονομικών πόρων. Όπως προέβλεψε ο κ. Παπαστεργίου η πανδημία του κορονοϊού λειτουργεί ως καταλύτης για να επιταχυνθεί η εισαγωγή τέτοιων καινοτομιών στην καθημερινότητα του πολίτη.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ADEwSN0CB7w[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ