Τα μεγαλύτερα ναυάγια που οδήγησαν σε οικολογική καταστροφή (Video)

Τον περασμένο Αύγουστο στα κρυστάλλινα νερά του Μαυρίκιου χύθηκαν περισσότεροι από 1.000 τόνοι πετρελαίου προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην περιοχή. 

Ιαπωνικό τάνκερ  που μετέφερε 4.000 τόνους καυσίμων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο νοτιοανατολικά του νησιού. Τρεις εβδομάδες αργότερα, το ναυάγιο έσπασε στα δύο, έπειτα από μια μάχη με τον χρόνο που έδωσαν τα συνεργεία για την άντληση των καυσίμων του.

Οι δορυφόροι κατέγραψαν εικόνες με τεράστιες μαύρες κηλίδες που ρύπαναν την ακτή και τα τυρκουάζ νερά που ειναι δημοφιλη στους τουρίστες.

Η πρόσφατη διαρροή στο νησί του Ινδικού Ωκεανού βρίσκεται κοντά σε δύο προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα και έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Οι αρχές εξετάζουν αν ο μυστηριώδης θάνατος σε περισσότερα από 40 δελφίνια και φάλαινες οφείλεται από τη διαρροή πετρελαίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα έχει η ρύπανση στους κοραλιογενείς υφάλους, που προσελκύουν τους τουρίστες καθώς ο τουρισμός αποτελεί την βασική πηγή εσόδων του νησιού. Ειδικοί σημειώνουν ότι οι συνέπειες για την οικονομία, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία του Μαυρίκιου θα είναι ολέθριες.

”Ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες πετρελαίου μπορούν να εξαπλωθούν ευρέως και να προκαλέσουν σημαντικό αντίκτυπο, ειδικά αν εμφανιστούν κοντά στην ακτή σε ήρεμο καιρό και σε ευαίσθητους θαλάσσιους βιότοπους”, λέει ο David Santillo, επιστήμονας της Greenpeace.

Αυτή δεν είναι η μόνη διαρροή πετρελαίου που συνέβη το 2020 καθώς έχουν συμβεί τουλάχιστον άλλες οκτώ μεγάλες. Στη λίστα  περιλαμβάνεται και η καταστροφή της 29ης Μαΐου, όταν η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από διαρροή 22.000 τόνων  πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο.

Η διαρροή έγινε μετά την κατάρρευση μίας δεξαμενής σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κοντά στην πόλη της Νορίλσκ, με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα να διαχέεται στον ποταμό Αμπάρναγια. Οι ζημιές από το ατύχημα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 87 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρύπανσης Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων κατέγραψε τις μεγαλύτερες διαρροές πετρελαίου σε θάλασσες. Στη δεκαετία του 1970, υπήρχαν περίπου 80 διαρροές το χρόνο με περισσότερους από επτά τόνους. Αυτό έχει μειωθεί κατά μέσο όρο σε μόλις έξι ανά έτος κατά την τελευταία δεκαετία.

  • Το 1979 287.000 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στην Καραϊβική από το Αλάντικ Εμπρέσσ, ελληνικών συμφερόντων.
  • 260.000 τόνοι διέρρευσαν στη θάλασσα της Αγκόλα το 1991
  • 252.000 τόμοι καυσίμου ρύπαναν τα νερά της Νοτίου Αφρικής το 1983, ενώ
  • Το 1978 223.000 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από το Amoco Cadiz στη θάλασσα της Βρετάνης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρύπανσης Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων (ITOPF) ο αριθμός των ατυχημάτων που αφορούν διαρροές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως τόνισε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος θαλάσσιας οικολογίας της Greenpeace, μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, το σημαντικότερο είναι η πρόληψη του ατυχήματος, γιατί ακόμα και μια μικρή διαρροή, όπως συνέβη το 2017 με το Αγία Ζώνη 2 που διέρρευσαν 150 τόνοι, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, όπως είπε, μαθαίνουμε μόνο τα πολύ μεγάλα ατυχήματα όμως το 80% των διαρροών είναι μικρότερο των 7 τόνων, συμβάντα που δεν καταγράφονται αλλά σωρευτικά δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Greenpeace εστιάζει τις προσπάθειές της στην απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και την πρόληψη, αλλά αν συμβούν τέτοια περιστατικά βοηθά στον καθαρισμό με εθελοντές και πιέζει εταιρείες και πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=JB6gbquWG_g[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ