Πρότυπη «πράσινη ενορία» θα λειτουργήσει στη Νέα Ιωνία Βόλου

Array

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στα Βαλκάνια αναλαμβάνει η εκκλησία. Προσκεκλημένος στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο αν. διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Νικόλαος Ασπρούλης μίλησε για τη συνέργεια της εκκλησίας με τον WWF Ελλάδας για την έκδοση ενός οδηγού για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο που εκδόθηκε σε πολλές χώρες των Βαλκανίων με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και έχει τίτλο «Η Ορθόδοξη εκκλησία αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση». Στόχος είναι να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο των πολιτών για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και για την ανάγκη να κινητοποιηθούμε με στόχο την ανάσχεση της περιβαλλοντικής κρίσης. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να «κατεβάσουν» τον οδηγό ελεύθερα από την ιστοσελίδα της Ακαδημίας.

Επιπλέον ο κ. Ασπρούλης μίλησε και για άλλες δράσεις της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος που πραγματοποιούνται στο Βόλο με τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο να στέκεται δίπλα σε αυτές.

Μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχεδιάζεται μία πρότυπη «πράσινη ενορία» στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Ιωνία Βόλου. Ο συγκεκριμένος ναός αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος, να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να εντάξει το ποδήλατο στα μέσα μετακίνησης από και προς το ναό.

Η εκκλησία είναι μέρος της ζωής μας γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Ασπρούλη, να μην ευαισθητοποιηθεί ως ένας παράγοντας συνεχούς δημιουργίας πολιτισμού.

Απώτερος στόχος του προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου θα διαμορφωθεί η πρώτη «πράσινη ενορία» είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανάλογων ενοριών πανελλαδικά ώστε να περιορίσει η εκκλησία το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα σε κάθε τόπο.

Καταλήγοντας ο κ. Ασπρούλης υποστήριξε ότι τώρα που όλοι γνωρίζουν δεν γίνεται να μένουν μακριά από την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ