ΠΓΔΜ: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Array

Σκόπια, 29 Μαϊου 2017 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ. Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση του Ζάεβ αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα: η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα.

Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποτελείται από τρεις αντιπροέδρους και 22 υπουργούς (εκ των οποίων οι επτά θα είναι άνευ χαρτοφυλακίου).

Νέος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο πρώην διπλωμάτης Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος το διάστημα από το 2003 έως το 2008 είχε διατελέσει εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το θέμα του ονόματος.

Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος του SDSM Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Τα αλβανικά κόμματα θα εκπροσωπηθούν στην νέα κυβέρνηση με δύο αντιπροέδρους και έξι υπουργούς.

Ένα τρίτο αλβανικό κόμμα, το “BESA”, που αρχικά είχε συμφωνήσει με τον Ζάεβ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τελικά αποφάσισε να μην συμμετέχει σε αυτήν, γεγονός που αποδυναμώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης στις 62 έδρες, από τις 120 που αριθμεί η Βουλή. Με το “BESA”, η κυβέρνηση του Ζάεβ θα διέθετε 67 έδρες στην Βουλή.

Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσει αύριο και θα διαρκέσει δύο ημέρες και αμέσως μετά η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Με τον σχηματισμό κυβέρνησης, η χώρα αναμένεται να εξέλθει από την βαθιά πολιτική κρίση η οποία διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια και κορυφώθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις εκλογές πρώτο κόμμα, με οριακή διαφορά δύο εδρών, είχε έρθει το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της χώρας τα τελευταία 11 χρόνια. Ωστόσο, το κόμμα του Γκρούεφσκι δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το αλβανικό DUI, με το οποίο συγκυβερνά τη χώρα τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνούταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, να δώσει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, Ζόραν Ζάεβ.

Η ένταση έφθασε στο αποκορύφωμα της στα τέλη Απριλίου, όταν τα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξέλεξαν πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή του αλβανικού DUI, Ταλάτ Τζαφέρι. Εξαγριωμένοι εθνικιστές υποστηρικτές του Ν.Γκρούεφσκι είχαν εισβάλει τότε στη Βουλή και ξυλοκόπησαν βουλευτές των αντιπάλων κομμάτων, μεταξύ αυτών και τον αρχηγό του SDSM Ζόραν Ζάεβ.

Μετά την κατακραυγή για τα επεισόδια εκείνα και τις ισχυρές πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Γκρούεφσκι, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στάσή του και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεβ ,ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, πεντέμισι μήνες μετά τις εκλογές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ