Γνωριμία με τοπικούς οίνους στον ιστορικό «Χαμόδρακα»

Μια βραδιά γεμάτη από οίνους των κτημάτων «Ασλάνη» και «Μοσχόπολις» έρχεται απόψε Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 21:00 στον ιστορικό «Χαμόδρακα» να μας θυμίσει την μαγεία των τοπικών οίνων και το μεράκι των Ελλήνων παραγωγών. Ένα ειδικό μενού θα φιλοξενηθεί στους καταλόγους του εστιατορίου, σε συνδυασμό με πληροφορίες από τον οινολόγο Ανέστη Χαϊτίδη και από τους οινοποιούς, για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των κρασιών, με σκοπό  να ανακαλύψουμε τον τόπο μας μέσα σε ένα ποτήρι.

100 χρόνια γεύσης

Είναι περίπου ένας αιώνας που οι γεύσεις, οι ιστορίες, οι παραδόσεις, οι συνταγές, οι άνθρωποι… ορίζουν τον «Χαμόδρακα». Είναι αυτός ο λόγος που αυτή η χρονιά θα είναι αφιερωμένη στην πραγματική απόλαυση και την αληθινή επαφή που τόσο μας έλειψε. Το ιστορικό εστιατόριο λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες σερβίροντας ψάρια και θαλασσινά στις πιο λατρεμένες εκδοχές τους, με θέα το φάρο του Καρά-Μπουρνού.

Γνωριμία με τοπικούς οίνους στον ιστορικό «Χαμόδρακα»O “Χαμόδρακας” ιδρύθηκε το 1926 από τον Λεωνίδα Χαμόδρακα στην παραλία της Ν. Κρήνης (Μανώλη Γαγύλη 13), στην Καλαμαριά όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο Λεωνίδας Χαμόδρακας ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία. Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στον πνεύμονα στο πεδίο της μάχης ο βασιλιάς τον όρισε υπεύθυνο στην περιοχή της Καλαμαριάς, όπου θα έφταναν οι πρόσφυγες το 1922. Ήταν μάλιστα υπεύθυνος για τους ψεκασμούς και την καταπολέμηση των κουνουπιών.  Aπό αυτόν πήρε το όνομα της η ταβέρνα, καθώς τη δημιούργησε σιγά σιγά όταν αποστρατεύτηκε.

“Δεν υπάρχουν πολλά εστιατόρια που είναι στο ίδιο σημείο, που να έχουν δώσει το όνομά τους στην περιοχή, στην στάση ενός λεωφορείου, που να έχουν διαγράψει τέτοια πορεία, που να έχουν γίνει προορισμός για τα ζευγάρια πριν παντρευτούν και στο γαμήλιο γεύμα, για τους φοιτητές μετά την ορκωμοσία τους, για τις οικογένειες και τους φίλους τις Κυριακές, που να έχουν συνδεθεί κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης ως προς την φιλοξενία” τονίζει ο ιδιοκτήτης (τρίτης γενιάς) Παναγιώτης Γκόφας. “Διαχρονικά εδώ έχουν κάτσει γύρω από ένα τραπέζι εταιρίες, κυβερνήσεις, επιστήμονες, καλλιτέχνες. Με όλους αυτούς πορευτήκαμε μέσα στον χρόνο, ως ένας κοινός τόπος, ως το σημείο συνάντησης” θυμάται ο πιο κατάλληλος για να διηγηθεί τη δημιουργική πορεία του εστιατορίου.

Γνωριμία με τοπικούς οίνους στον ιστορικό «Χαμόδρακα»Απαντώντας για το “μεγαλύτερο κέρδος” που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια λέει ότι είναι “το να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη ή αλλού και θυμούνται τον “Χαμόδρακα” ως ένα από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Υπάρχει μια μοναδική σύνδεση με την πόλη κι αυτό ορίζει και την συμπλήρωση των 100 χρόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο εδώ και 20 χρόνια. Δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει κάτι άλλο ή να μετονομαστεί σε κάτι άλλο. Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί στον χρόνο”.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκδηλώσεις που έρχονται τους επόμενους μήνες όπως δηλώνει ο κ. Γκόφας. “Ακριβώς επειδή είναι ένας αιώνας και έτσι τον έχουμε στο νου μας δεν μπορεί να είναι μόνο μία εκδήλωση. Θα είναι μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα δώσουν και μια ιδιαιτερότητα στα 100 χρόνια, αλλά και τη δυνατότητα στον κόσμο που μας επισκέπτεται και όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωσε με τον “Χαμόδρακα” να γιορτάσει μαζί μας. Πολλοί ήταν εκείνοι που δούλεψαν εδώ. Κάποτε στις Βρυξέλλες γνώρισα τον Κύπριο Επίτροπο,  Χρήστο Στυλιανίδη και μου εξομολογήθηκε ότι όταν σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, είχε δουλέψει στο εστιατόριο. Για όλους αυτούς αξίζει να γίνουν εκδηλώσεις με άξονα το φαγητό, το κρασί, τη μουσική, οι οποίες θα διαρκέσουν μια χρονιά. Θα φιλοξενήσουμε σεφ που θα μαγειρέψουν για μας ειδικά μενού συμπεριλαμβάνοντας και το κομμάτι της οινογνωσίας. Θα φιλοξενήσουμε καλλιτέχνες και φυσικά θα δρομολογήσουμε και βραδιές με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν σε συλλόγους που χρειάζονται βοήθεια“. Γνωριμία με τοπικούς οίνους στον ιστορικό «Χαμόδρακα»

Και αν έπρεπε να διαλέξει μία μόνο ανάμνηση από όσα έζησε ο ίδιος δηλώνει “Δεν θα ξεχάσω τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μας επισκέφτηκε δύο φορές και ήταν κάτι ιδιαίτερο και ο λόγος είναι ο εξής: Δεν ξέραμε ότι θα έρθει ο ίδιος. Μας είχαν πει ότι θα έρθει κάποιος υψηλά ιστάμενος από την Ρωσία. Το μάθαμε πέντε ώρες πριν. Οι Ρώσοι είχαν επιλέξει τον “Χαμόδρακα” μήνες πριν και μήνες πριν ερχόταν καθημερινά ελέγχοντας διάφορα πράγματα. Ήξεραν τους υπαλλήλους με τα μικρά τους ονόματα, ήξεραν όλα τα πιάτα, ήξερα πως λειτουργούμε απ’ έξω κι ανακατωτά. Ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι υπήρχαν κι άλλοι πελάτες στο μαγαζί. Οι Ρώσοι έδιωξαν εντελώς την ελληνική ασφάλεια και ανέλαβαν την ευθύνη της επίσκεψης και της συγκεκριμένης επιλογής. Το δώρο του Πούτιν ήταν ένα πορσελάνινο βάζο από το Κρεμλίνο και ανήκει στα προεδρικά δώρα… θα μου μείνει αξέχαστο”. 
Γνωριμία με τοπικούς οίνους στον ιστορικό «Χαμόδρακα»

Τα οινοποιεία που παρουσιάζονται στη βραδιά “Dine with the winemaker”:

  • Το οικογενειακό Οινοποιείο Ασλάνη βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα. Ο μπαμπάς Λάσκαρης Ασλάνης καλλιεργεί τα αμπέλια, η μία κόρη Βίκυ ασχολείται με το Marketing και την πώληση, ενώ η άλλη κόρη η Ελένη σπούδασε οινολογία. Αν και η πραγματική ηρωiδα είναι η Μαμά Σύρμω, η οποία συντονίζει άπαντες, παρακολουθεί τα οικονομικά και κάνει τη σημαντικότερη δουλειά σε αυτή την οικογένεια, που είναι να μαγειρεύει. Χόμπυ της οικογένειας είναι η φιλοξενία. Η μαγειρική της Σύρμως, αλλά και οι μερακλίδικοι μεζέδες του Λάσκαρη, την ανάγουν σε επιστήμη, οπότε δεν είναι τυχαίο, που και τα κρασιά τους είναι άκρως γαστρονομικά. Η αγάπη του Λάσκαρη για το αμπέλι ήταν η κινητήριος δύναμη για ένα από τα πιο προσεγμένα κτήματα της Ελλάδας. Η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του Λάσκαρη στο αμπέλι είναι πραγματικά μοναδικά στοιχεία. Ο προσανατολισμός σε ποιοτικές ελληνικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Κυδωνίτσα και το Λημνιό είναι στοιχείο, που μας άρεσε πολύ σε αυτό το κτήμα, χωρίς ωστόσο να σταματούν να μας εκπλήσσουν τα βαθιάς ωρίμανσης Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon.
  • Το κτήμα Moschopolis βρίσκεται στο Μονοπήγαδο. Ο Γιώργος Γερμάνης είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του αμπελιού στην Ελλάδα. Έχει στην πλάτη του συνεργασίες με κορυφαίους παραγωγούς. Εγώ τον γνώρισα και εκτίμησα τις γνώσεις του πολλά χρόνια πριν ως συνάδελφο. Ένας γκουρού των αμπελιών, που αποφάσισε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και το όραμά του στον γιό του Θοδωρή και τον γαμπρό του Δημήτρη, οι οποίοι δημιούργησαν ένα από τα πιο δυναμικά new entry των τελευταίων ετών και το ονόμασαν Moschopolis, προς τιμή της χαμένης μητρόπολης των Βλάχων. Η παρούσα και νόστιμη οξύτητα στα λευκά, η πυκνότητα και δύναμη των ερυθρών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του παραγωγού. Ήπιας παρέμβασης και αφιλτράριστα!
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ