Ανεξέλεγκτη αύξηση μινκ στη Δυτική Μακεδονία

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη αύξηση των μινκ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Το είδος πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν περίπου 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Κοζάνη τα άγρια ζώα κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών, αναζητώντας τροφή. Οι κάτοικοι όπως λένε προσπαθούν κάθε βράδυ να απομακρύνουν τα μικρά θηλαστικά με φακό. Πολλοί φοβούνται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους, γιατί δεν ξέρων πώς θα αντιδράσουν τα μινκ. Τα ζώα κάνουν επιθέσεις στα κοτέτσια και τρων τα αυγά των πουλιών.

Στη σκέψη των ειδικών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η εκπόνηση προγράμματος για την παγίδευση των μινκ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί παγίδες στην Καστοριά. Όσο για το ποιος έχει αρμοδιότητα, είναι ο δήμος, όταν πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, το δασαρχείο εκτός κατοικημένης περιοχής και η κτηνιατρική υπηρεσία, όταν υπάρχει επίθεση σε άνθρωπο, όπως συνέβη προ ημερών στη Σιάτιστα.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ