Αναμενόμενη η αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εξαιτίας της ΕΒΕ

Με ένα sms δόθηκε τέλος στην αγωνία τέλος για τους υποψηφίους φοιτητές που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Την Παρασκευή 27 Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι επιτυχόντες έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να αγγίξουν το όνειρό τους, έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους. Επιτυχόντες μιλούν στην ΕΡΤ3 για τα όνειρά τους, το πώς πέτυχαν τους στόχους τους αλλά και για τις προσδοκίες τους για την φοιτητική ζωή που αρχίζει σύντομα.

Μείωση κατέγραψαν οι βάσεις εισαγωγής σε σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου των ανθρωπιστικών σπουδών (νομική, παιδαγωγικό, ψυχολογία κλπ) καθώς και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (οικονομικές επιστήμες). Αύξηση καταγράφεται στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών και στο τρίτο (ιατρικές, φαρμακευτικές σχολές).Εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που ισχύει από φέτος, θα εισαχθούν λιγότεροι φοιτητές στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Κώστα Πετρόπουλο, λόγω της ΕΒΕ ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν φέτος οι βάσεις, σε σχέση με τα περσινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η αύξηση μπορεί να φτάνει και τα 10.000 μόρια.

Ωστόσο ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν οι νέοι φοιτητές εγγραφούν τελικά σε σχολές της περιφέρειας, στις οποίες πέρσι η βάση εισαγωγής ήταν πολύ χαμηλή, και αν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ο ίδιος προέβλεψε ότι στο μηχανογραφικό του 2022 θα υπάρξουν ανατροπές, με σχολές που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.

Ρεπορτάζ: Ηλιάννα Σκουλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ