Αιμ. Χειλάκης: “Ο Οθέλλος είναι η τραγωδία του ξένου μέσα μας”

Ο «Οθέλλος» σε σκηνοθεσία Αιμίλου Χειλάκη παρουσιάζεται στο θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού θα δοθεί και δεύτερη παράσταση, την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021. 

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3.

Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα την περίοδο των lockdown ήταν ότι «δεν μπορούσαμε να δουλεύουμε ομαδικά. Όσο και να διαβάσεις, είσαι μονός σου, αν δεν το μοιραστείς με τους άλλους στην πρόβα αυτό δεν γίνεται ποτέ θέατρο». Ο κ. Χειλάκης χαρακτήρισε το θέατρο «εκκλησίασμα» κατά το οποίο οι ηθοποιοί μεταφέρουν στο κοινό μεγάλες ιδέες.

Ο ηθοποιός έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της χρήσης της μάσκας για την προστασία από την πανδημία. Όπως είπε σήμερα περνάμε τη φάση της άρνησης και του θυμού, κι αν στο τέλος αυτής της περιόδου δεν ξέρει αν θα υπάρξει κάτι θετικό, «αν θα αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους άλλους, γιατί μόνο για δικαιώματα μιλάμε».

Για την παράσταση Οθέλλος, που έχει χαρακτηριστεί τραγωδία της ζήλεια, είπε ότι «για εμάς είναι η τραγωδία του ξένου»: άνθρωποι που είναι ή νιώθουν ξένοι και διαφορετικοί, που νιώθουν μειονέκτημά τους τη διαφορετικότητα τους και προσπαθούν να την προσπεράσουν, νιώθουν ξένοι μέσα τους. Ο κ. Χειλάκη βρήκε αναλογία μεταξύ του Οθέλλου και του Μάικλ Τζάκσον, που δεν του έφτανε ότι ήταν ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, δεν ήθελε να είναι μαύρος αλλά να γίνει λευκός. Αναφερόμενος στον Ιάγο που ενσαρκώνει σημείωσε ότι «διαβάλλει την αθωότητα του Οθέλλου».

Αν μπορούσε να συναντηθεί με τον Σαίξπηρ τι θα ήθελε να τον ρωτήσει; «Που χώρεσαν όλα αυτά στο μυαλό σου, τι φοβερά επισκέψιμα τοπία του μυαλού έχεις φτιάξει;» απάντησε ο σκηνοθέτης. Όπως όμως είπε, οι ερωτήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία, γιατί εκεί είναι όλη η μαγεία.

Συνέντευξη: Χρύσα Σάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ