Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους «Το ζεύγος και η βία» (υποενότητα: 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ηθοποιού Ρόμπερτ Μίτσαμ) τη Δευτέρα 13 Mαρτίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 το αριστουργηματικό νεονουάρ του Σίντνεϊ Πόλακ «Μυστική οργάνωση Γιακούζα» (ΗΠΑ, 1975, έγχρωμη, 120′). Παίζουν: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Κεν Τακακούρα, Μπράιαν Κιθ, Χερμπ Έντελμαν, Ρίτσαρντ Τζόρνταν.
Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη αναλύση του Βασίλη Ραφαηλίδη. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: Η ανατολίτικη φιλοσοφία μέσα από τις δυτικές ταινίες.
Ένας Αμερικανός ντετέκτιβ επιστρέφει μετά από χρόνια στην Ιαπωνία για να βρει την απαχθείσα κόρη ενός πλούσιου φίλου του. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται ότι ο φίλος του δεν του έχει πει όλη την αλήθεια και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την ιαπωνική μαφία.
Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε τη Μυστική οργάνωση Γιακούζα είναι:
1. Για τον συγκλονιστικό ρόλο του Ρόμπερτ Μίτσαμ στην ωριμότητα της καριέρας του.
2. Για τους εξαιρετικούς ρόλους των Ιαπώνων ηθοποιών που καθορίζουν την ταινία.
3. Για την εκπληκτική φωτογραφία του Κόζο Οκαζάκι στους τόνους του καφέ.
4. Γιατι όλη η ταινία είναι οργανωμένη ως ένα αργόσυρτο ρέκβιεμ της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.
5. Για τη μεγάλη ανατροπή που γίνεται στην αστυνομική ταινία και το φιλμ νουάρ: οι ρυθμοί είναι πάρα πολύ αργοί και ράθυμοι.
6. Για το εξαιρετικό ιδεολογικό μήνυμα της ταινίας που καταλήγει στο σχήμα “όταν τα αντίπαλα αφεντικά συμφωνούν, τότε την πληρώνουν τα κατώτερα στελέχη τους”.
7. Για το συγκλονιστικό τέλος της ταινίας που ορίζει και μια πρωτοφανέρωτη πρόταση.
8. Γιατί ο Πόλακ αποδεικνύει ότι μπορεί να χειριστεί όλους τους αφηγηματικούς ρύθμους και να τους αφομοιώσει στο δικό του στυλ.
9. Για το διαχρονικό μήνυμα της ταινίας: αξιοπρέπεια, ανταπόδοση, συγγνώμη και εξιλέωση. Έννοιες που τις χρειαζόμαστε τόσο πολύ στη σύγχρονη εποχή.
10. Γιατί η ταινία διαφοροποιείται σαφώς από το κυρίαρχο σώμα του αμερικανικού σινεμα, που δειχνεί, όμως, να γνωρίζει πως μπορεί να προσεγγίσει και το διαφορετικό.
Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το αριστουργηματικό δράμα του Μπίλι Γουάιλντερ «Χαμένο σαββατοκύριακο» (1945).
Αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος