Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μονάδα δέσμευσης CO2 από το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ

Μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη κινητής μονάδας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα δυναμικότητας 10 τόνων ημερησίως σε τρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις – οι δύο στην Ελλάδα, σε Βοιωτία και Μαγνησία – εξασφάλισε πρόταση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). 

Η πρωτοποριακή πρόταση με την ονομασία «HiRECORD» (HORIZON-CL5-2021-D3-02-13 Scaling up of a highly modular rotating packed bed plant with an efficient solvent for capture cost reduction) είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών του ΑΠΘ και του ΕΚΕΤΑ.

Η τεχνολογία δέσμευσης CO2, στην ανάπτυξη της οποίας συνέβαλαν καθοριστικά το ΕΚΕΤΑ και το ΑΠΘ, χρησιμοποιεί υγρούς διαλύτες, οι οποίοι αφαιρούν επιλεκτικά το διοξείδιο του άνθρακα από το ρεύμα των καυσαερίων, προτού αυτά εκλυθούν στην ατμόσφαιρα. Εστιάζει στη μείωση του κόστους δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, βασικού αερίου που συνδράμει στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, ώστε ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικές εκπομπές το 2050 να μπορεί να ικανοποιηθεί.

«Το ΗiRECORD εκτιμά ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι της τάξης 32-50 % από την συμβατική τεχνολογία, ενώ επιπλέον βελτιστοποίηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης της μονάδας δέσμευσης στη βιομηχανική εγκατάσταση θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση», εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Πάνος Σεφερλής.

Η σημερινή τιμή του δικαιώματος εκπομπής ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 79,93 ευρώ (κλείσιμο 11/4/2022) με ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία έτη. Αυτό αποτελεί μια επιβάρυνση όλων των παραγωγικών μονάδων με το κόστος της καθαρής παραγωγής να μεταφέρεται στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) και στις τιμές των προϊόντων. Η προτεινόμενη τεχνολογία, όπως εξήγησε ο κ. Σεφερλής, «τεκμηριωμένα προβλέπει τη σημαντική μείωση του κόστους δέσμευσης θωρακίζοντας τις επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις της τιμής του δικαιώματος εκπομπής CO2, αλλά επιτρέποντας ταυτόχρονα την ήπια προσαρμογή της οικονομίας στις συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή».

Πηγή ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος