EUROPA NOSTRA — “SOS” από τις Κυκλάδες λόγω υπερτουρισμού

Η Europa Nostra, ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι εργάζονται για την διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης στέλνει ΣΟΣ.

Όλοι οι αρμόδιοι, ασχολούμενοι με την δόμηση ειδικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού με την οικιστική ανάπτυξη, που λαμβάνει χώρα για τουριστικούς λόγους, έξω από τον πολεοδομικό ιστό..

EUROPA NOSTRA — “SOS” από τις Κυκλάδες λόγω υπερτουρισμού

Το ΣΟΣ που εκπέμπει η Eλένη Μαΐστρου πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΜΠ, αφορά τον κίνδυνο που διατρέχει το πολιτιστικό τοπίο, στις μη χωροθετημένες περιοχές.

«Είναι ευκαιρία που τώρα ξεκινούν πολεοδομικά σχέδια για όλη την Ελλάδα, να υπάρξουν κανόνες και σχεδιασμός για την μελλοντική ανάπτυξη», τονίζει η κ. Μαΐστρου. Δεν είναι μόνον το οικιστικό τοπίο, αλλά η γεωργία, η αλιεία, η οικονομία γενικά των νησιών που τείνει να εξαρτηθεί απόλυτα από τον τουρισμό και να χάσει την ταυτότητά της η νησιωτική χώρα.  

EUROPA NOSTRA — “SOS” από τις Κυκλάδες λόγω υπερτουρισμού

Σε αυτά προστίθενται οι αυξημένες ανάγκες σε ύδρευση, αποχέτευση, πρώτες ύλες διατροφής, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους συνεχώς αυξημένους αριθμούς επισκεπτών που καταφθάνουν για λίγες ημέρες και στραγγίζουν κάθε ικμάδα ζωής.

EUROPA NOSTRA — “SOS” από τις Κυκλάδες λόγω υπερτουρισμού

Τα πρότυπα ποιότητας που προωθεί η Europa Nostra αφορούν τους τομείς της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχιτεκτονικής, του πολεοδομικού και αγροτικού σχεδιασμού και την υποστήριξη μιας ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης αστικού και αγροτικού, δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος. Ο μαζικός τουρισμός και η ανεξέλεγκτη δόμηση απειλούν μικρά νησιά όπως η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, που όμως διαθέτουν τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό που εισπράττουν σήμερα σε ευρώ θα το πληρώσουν αύριο σε σκληρό νόμισμα, καθώς όλα σε αυτόν τον κόσμο λειτουργούν ανταποδοτικά.   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος