Θεσσαλονίκη: Δυσεύρετοι οι υπάλληλοι στα καταστήματα εστίασης- Κύριες αιτίες η έλλειψη εξειδίκευσης και οι μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας

Δυσεύρετοι είναι οι υπάλληλοι στα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βρουν προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω αυτής της κατάστασης, ορισμένα γυράδικα στο κέντρο της πόλης, αναγκάζονται να μένουν κλειστά κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεόβουλο Θεοτόκη, γενικό γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, πρώτη και βασική αιτία του προβλήματος, είναι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης (skills mismatch), καθώς δεν υπάρχει εξειδίκευση. “Ακόμη και το να ξέρεις να κόβεις τον γύρο είναι τέχνη και χρειάζεται εξειδίκευση…αυτά τα επαγγέλματα τα συντηρούν κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που έχουν τη γνώση”, τόνισε ο κ. Θεοτόκης, προσθέτοντας ότι τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διαχρονικά δεν είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που προχωράει ταχύτατα η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας.

Ακόμη, οι μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας και οι χαμηλές απολαβές σε πολλούς κλάδους, ειδικότητες, θέσεις και επιχειρήσεις, κρίνονται ως σημαντικοί λόγοι που επιτείνουν το πρόβλημα. Μάλιστα, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των κοινωνικοοικονομικών προτύπων και κυρίως ως προς το τι οι άνθρωποι θεωρούν καλύτερο σε σχέση με το βιοτικό τους επίπεδο, το οικονομικό και κοινωνικό τους στάτους αλλά και την ποιότητα ζωής τους.

“Δεν είμαστε δελεαστικοί ως προϊόν στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει θέμα και με τις μετακινήσεις, τόσο λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων όσο και εξαιτίας των καθυστερήσεων στους δρόμους” που αλλάζουν την καθημερινότητα μιας οικογένειας, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι “7.500 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο βοηθάει στο κομμάτι της εκπαίδευσης”.

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Τριανταφυλλίδη, επιχειρηματία, η εστίαση είναι μία δουλειά με πολλές ευθύνες και μεγάλη κούραση, ενώ το κύριο πρόβλημα για τον ιδιοκτήτη είναι να βρει εργαζόμενους που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος