Έτος παραγωγής: (2020)
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ –παρουσίαση/αρχισυνταξία ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ –σκηνοθεσία/μοντάζ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΑΡΟΥ –σενάριο
ΗΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ –παραγωγοί
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – Δ/ση παραγωγής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ – Διευθ.φωτογραφίας
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ – ηχολήπτης
ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΛΙΟΥ –μακιγιέζ
Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Eπεισόδιο 5: Αμύνταιο
Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου ταξιδεύουν στο Αμύνταιο, μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με τις τέσσερις λίμνες να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα ιδανικό για την αμπελοκαλλιέργεια. Εδώ παράγεται το ομώνυμο ΠΟΠ κρασί από 100% ξινόμαυρο και το μοναδικό ΠΟΠ ροζέ κρασί της Ελλάδας. Πρώτη στάση το κτήμα Άλφα, ένα κτήμα – πρότυπο για τα αμπελο-οινικά δεδομένα της χώρας μας. Ο οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης και ο αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης μας ξεναγούν στον αμπελώνα και τις εγκαταστάσεις τους, μας μιλούν για την ιστορία και το όραμά τους και δοκιμάζουμε μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά τους. Ο υπεύθυνος εξαγωγών του κτήματος Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης μας προτείνει γευστικά ταιριάσματα οίνων και εδεσμάτων. Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου συναντά τον οινολόγο Παύλο Αργυρόπουλο στον αμπελώνα του, συζητούν για τα καινούργια του σχέδια και μας λέει γιατί πιστεύει ότι το ξινόμαυρο είναι το ατού του Ελληνικού αμπελώνα. Κάνουμε μια βόλτα στο γραφικό παραλίμνιο χωριό του Άγιου Παντελεήμονα. Τελευταία στάση το κτήμα Καρανίκα. Ο Λόρενς Χάρτμαν Καρανίκας, ή Mr. Bubbles όπως είναι το παρατσούκλι του, μας μιλά για την απόφαση που πήραν με τη γυναίκα του Ανέτ να έρθουν στο Αμύνταιο και μας λέει γιατί το ξινόμαυρο είναι το ιδανικό σταφύλι για την παραγωγή αφρωδών οίνων. Μας εξηγεί τη διαδικασία της δεύτερης ζύμωσης και η οινολόγος Λία Γάτσου μας δείχνει τη διαδικασία του remuage με το χέρι. Δοκιμάζουμε κάποια από τα κρασιά του κτήματος, συζητάμε για τις ιδιαιτερότητες των αφρωδών οίνων και μας προτείνουν πιάτα που μπορούν να τους συνοδεύσουν.
Δείτε το trailer
Το Ντοκιμαντέρ αναρτάται στη διεύθυνση : https://www.ertflix.gr/category/ert3/, την ημέρα προβολής του.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος