ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Η σκάλα του Βραδέτου (trailer)

 Κάθε Τρίτη, στις 18:00 
ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Η σκάλα του Βραδέτου (trailer)
«ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ »

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

Eπεισόδιο 4: Η σκάλα του Βραδέτου

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύει στην Ήπειρο και παρουσιάζει την περίφημη «Σκάλα του Βραδέτου», ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης του υλικού πολιτισμού της Ηπείρου.
Η σκάλα του Βραδέτου είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό έργο, δημιουργία των κατοίκων του Ζαγορίου, που αποτυπώνει τη σχέση τους με τη φύση και την ανεπτυγμένη ευρέως στη Ήπειρο τέχνη της λιθοδομής.
Μέχρι το 1973 η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και ουσιαστικά με όλο τον κόσμο… Το εντυπωσιακά μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί από ντόπιους μαστόρους της πέτρας, αποτελείτε από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη. ¨Έχει μετρημένο πλάτος, υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα που την περνούσαν νυχθημερόν, να μπορούν άνετα να στρίβουν στις στροφές της, μαζί με το ογκώδες φορτίο τους.
Η σκάλα αποτελείται από περισσότερα από 1100 σκαλοπάτια και 39 «καγκέλια» (στροφές), αναπτυγμένα στη χαράδρα σε μήκος 1500 μέτρων, ανάμεσα στα δύο χωριά!
Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική κατασκευή, είναι αναμφίβολα ταυτισμένη με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και με την καθημερινότητα των ανθρώπων του Ζαγορίου, αφού οι κάτοικοί της την διέσχιζαν πεζοπορώντας σε καθημερινή βάση καλύπτοντας τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές ήταν ταυτισμένες με την ίδια τους την ύπαρξη!
Ήταν τόσο δεμένη και εξαρτώμενη η ζωή των κατοίκων από το πέρασμα της σκάλας, που στην πορεία των χρόνων αναπτύχθηκαν διάφοροι μύθοι και θρύλοι πλεγμένοι από την λαϊκή σοφία των Ζαγορίσιων. Προ πάντων όμως τραγουδήθηκε από τους Βραδετινούς και Καπεσοβίτες κατοίκους, σαν φόρος τιμής και μνήμης για τα πάθη τους στα μετρημένα βήματά τους στο κάθε πέρασμά τους από την ιστορική πλέον σκάλα του Βραδέτου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ –φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ –οργάνωση παραγωγής

Το επεισόδιο της εκπομπής αναρτάται στη διεύθυνση: https://www.ertflix.gr/category/ellinika-docs/ellinwn-drwmena/, την ημέρα προβολής του.
 Δείτε το trailer 
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ