«DREAMS OF THE NEW WORLD: A History of European Emigration» Έτος παραγωγής: (2017)
Μεταξύ 1840 και 1939, περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έπλευσαν για την Αμερική. Σε αυτό, το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κίνημα στην ιστορία, οι άνθρωποι γύρισαν την πλάτη τους στον Παλιό Κόσμο για να κάνουν τις περιουσίες τους στο Νέο. Αυτό το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει μέσα σε έναν αιώνα γεμάτο όνειρα, καινοτομίες και ευκαιρίες, αλλά και με πόλεμο, αποκλεισμό και καταστροφή.
Με δραματοποιημένες σκηνές, ζούμε τις εντυπώσεις των μεταναστών, μέσω των επιστολών, των ημερολογίων και των αναφορών τους, καθώς εξηγούν τα κίνητρα και τις εμπειρίες τους. Σπάνιες φωτογραφίες και πλάνα ταινιών έχουν ανακαλυφθεί και ξανασχεδιαστεί για τη σειρά. Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Γερμανία παρέχουν το πλαίσιο για την εκείνη την περίοδο.
Παραγωγή: LOOKSfilm/NDR/ Arte 2017
Eπεισόδιο 4: Κλειστές πύλες[Closing the Gates]
Το τέταρτο επεισόδιο περιγράφει την έξοδο στις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία σταμάτησε με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ είχαν γίνει παγκόσμια υπερδύναμη και τώρα ήθελαν να περιορίσουν τη μετανάστευση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ενίσχυσε αυτή την πρόθεση – τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον τρόμο του ναζιστικού καθεστώτος. Οι αναφορές του Φιορέλο Λα Γκουάρντια που έγινε δήμαρχος της Νέας Υόρκης και του Γκούσταβ Σρέντερ, καπετάνιου του πλοίου Σαιντ Λούις που μετέφερε πρόσφυγες, είναι αντιπροσωπευτικές της εποχής εκείνης. Επίσης μαθαίνουμε για την τύχη της Γερμανίδας παιδιάτρου Χέρτα Νάτχορφ, και της Όντρεϊ Μίλλερ, που όπως πολλά παιδιά από τη Βρετανική Αυτοκρατορία στάλθηκαν στις αποικίες.
Το Ντοκιμαντέρ αναρτάται στη διεύθυνση : https://www.ertflix.gr/category/ksena-docs/, την ημέρα προβολής του, όπου και παραμένει για 14 ημέρες
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος