Εργασίες αναστήλωσης στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

Σε μια περιοχή που προ τετραετίας ήταν ένας σκουπιδότοπος, σήμερα οι επισκέπτες βλέπουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη παρουσιάζει το έργο της αποκαταστάσεως του μεγάλου κάστρου της Μυτιλήνης.

Δικαίως χαίρονται οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. O Παύλος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος εφορείας αρχαιοτήτων δείχνει τα επιθαλάσσια τείχη του κάτω κάστρου, που έχουν στερεωθεί και αποκατασταθεί. 

Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου, βρίσκεται στον υπερυψωμένο βραχώδη λόφο που μεγάλο τμήμα του περιβάλλεται από τον βόρειο λιμένα της αρχαίας πόλεως. Το κάστρο αποτελούσε αποθηκευτικό χώρο πολεμικού υλικού των τούρκων και είχε κατασκευαστεί κατά την πρώιμη οθωμανική περίοδο. Κατά τις ανασκαφικές εργασίες και την στερέωση των επιθαλάσσιων τειχών, αποκαλύφθηκε ένας γενοβέζικος πύργος του 14ου–15ου αιώνα, που αποτελούσε τμήμα του περιτειχισμένου βυζαντινού προαστίου της Μυτιλήνης. Και όχι μόνο αυτά.

Εργασίες αναστήλωσης στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

Μέσα σε 15 μήνες ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί ένα πολυμορφικό μεταλλικό κτίριο που είναι αθέατο εντός των επιθαλάσσιων τειχών. Οι αποθήκες στο Κάτω Κάστρο που ήταν ερείπια, αξιοποιούνται πλέον ως εργαστήρια και χώροι αποθήκευσης των ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Παράλληλα ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο θα φιλοξενεί εκδηλώσεις μουσικές και θεατρικές.

Για έναν αρχαιολόγο που είχε έναν σκουπιδότοπο και τον βλέπει να μεταμορφώνεται σε κάτι τόσο σημαντικό, είναι η ανταμοιβή της ζωής του. «Τα αρχαιολογικά έργα που δημιουργούμε αφορούν όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Εργασίες αναστήλωσης στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

Τα μνημεία του νησιού πολλά και από διαφορετικές χρονικές περιόδους, μαρτυρούν μια ιστορία χιλιάδων χρόνων, τα οποία αν δεν τα δεί ο επισκέπτης είναι σαν να μην πήγε στην Μυτιλήνη.

Το έργο προϋπολογισμού σχεδόν τριών εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τα εγκαίνια των Αποθηκών Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης πραγματοποίησε την Δευτέρα 17 Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος