Έργα του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οι ιστορίες τους στην έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο»

Πόσες ιστορίες χωρούν σε ένα μουσείο; Πόσες ιστορίες δημιουργούν, συνθέτουν ένα μουσείο και το οδηγούν σε μια επόμενη σελίδα; Έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή δωρεές ιδιωτών, άνθρωποι πολλών ιδιοτήτων, ο ίδιος ο θεσμός, ακόμη και το ίδιο το κτίριο, «μιλούν» και «προτείνουν» τις δικές τους ιστορίες στην περίπτωση της νέας έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus με τίτλο «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» που παρουσιάζεται σήμερα στο μουσείο, στη Θεσσαλονίκη. 

Έργα του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οι ιστορίες τους στην έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο»

Οι ιστορίες τελικά είναι πολλές. Αρχικά οι ιστορίες των 100 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και εν τέλει ακόμη περισσότερες. Εξάλλου η ιστορία λέγεται ή γράφεται με πολλούς τρόπους και σε πολλούς τόνους και η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι σίγουρα άλλη μια γραμμική θεώρηση της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων. Αντίθετα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Η έκθεση «Από δω και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο»περιλαμβάνει μια μικρή μόνο επιλογή από τη μεγάλη πια συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως αυτές συγκροτήθηκαν με τη συνένωση και την ίδρυση του MOMus το 2018. Αποκαλύπτει όμως πολλά: μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, εμπειρίες πρωτόγνωρης έκπληξης, εμπειρίες βαθιά τραυματικές˙ ιστορίες συνθηκών καταπίεσης και ελέγχου, ιστορίες σεξουαλικότητας, ιστορίες ταυτοτήτων˙ άγνωστες συνεργασίες και σχέσεις καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών, άγνωστες ιστορίες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, άγνωστες ιστορίες της θεσμικής εξέλιξης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης˙ άγνωστα περιστατικά έμπνευσης, αναπάντεχες συζεύξεις ιστορικών στοιχείων, μύθων και φαντασίας. 

Έργα του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οι ιστορίες τους στην έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο»

«Η έκθεση είναι στημένη σαν περιπέτεια, είναι μία ελεύθερη διαδρομή, η οποία βασίζεται στις ιστορίες έργων. Δεν έχει θεματικές, ήταν κεντρική επιλογή να μην γίνουν τόσο περιοριστικές νοηματοδοτήσεις. Βλέπει κανείς τα έργα και υπάρχουν εσωτερικοί διάλογοι σε ένα δεύτερο και τρίτο επίπεδο για όποιον θέλει να τα διαβάσει έτσι» υπογράμμισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου κατά τη διάρκεια ξενάγησης.

Επισημαίνοντας ότι εκπροσωπούνται αρκετοί καλλιτέχνες, ανέφερε ότι η επιλογή των έργων έγινε με βάση τις ιστορίες που αποφασίστηκε να ειπωθούν και ότι στην έκθεση παρουσιάζονται μεγάλες δωρεές των Ιόλα και Ξύδη και μεμονωμένα έργα από τις δύο συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Ανακαλύψαμε σχέσεις καλλιτεχνών που δεν γνωρίζαμε, τη σχέση καλλιτεχνών εικαστικών με πολλά μέσα, όπως τον κινηματογράφο, ιστορίες ανεκδοτολογικές, ιστορίες τραυμάτων που βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στην τέχνη, ιστορίες που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, ιστορίες που αφορούν το ίδιο το Μουσείο και τη θεσμική του εξέλιξη, που προβάλλονται με κείμενα ή με βίντεο», διευκρίνισε η κ. Μισιρλόγλου.

Πρόκειται για μία πολυφωνική έκθεση, τόνισε, καθώς τα κείμενα έχουν γραφεί από πάρα πολλούς, επιμελητές του Μουσείου, μουσειοπαιδαγωγούς των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, επιστήμονες και προσωπικότητες του πολιτισμού.

«Είναι ένα αρκετά συλλογικό εγχείρημα, είχε ενδιαφέρον και για μας και η φωνή των τρίτων που ξανάρχονται μέσα στο Μουσείο και διαβάζουν τα έργα ξανά με τον δικό τους τρόπο. Αυτό περιμένουμε να κάνει και το κοινό, να δει, να διαβάσει, να ακούσει, αλλά και με κάποιο τρόπο να ανακαλέσει μία εμπειρία, μία ανάμνηση. Είναι η ελευθερία του να ξανασκεφτούν όσα ανακινεί ένα έργο τέχνης» είπε σημειώνοντας ότι η έκθεση αναδεικνύει πόσο διαφορετικά πράγματα μπορεί κανείς να σκεφτεί, να νιώσει για τα έργα.

Με αφορμή την έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» μαθητές του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να γράψουν μικρές ιστορίες για κάποια έργα που συνδέονται με το περιβάλλον και τη φύση. Ακόμη έργα της μόνιμης συλλογής του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάστηκαν σε μαθητές της Α’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη και εκείνοι επέλεξαν εκείνα που τους προξενούσαν δημιουργικά ενδιαφέροντα και τα υλικά τους και έφτιαξαν δικές τους δημιουργίες.

Καλοκαίρι επανεκκίνησης για το MOMus

«Βιώνουμε μία διαφορετική εποχή, το νιώθουμε γιατί όταν ξεκινήσαμε το MoMus ήταν ένας οργανισμός με σοβαρά προβλήματα και μετά από δύο χρόνια έχουμε ανασάνει και με τη νέα χρηματοδότηση που έχουμε λάβει και επειδή έχουμε πάρα πολλά ιδιωτικά έσοδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του MOMus, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

«Το MoMus, είναι ο δεύτερος οργανισμός στην πόλη σε επίπεδο επισκεψιμότητας μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το σημαντικό είναι ότι η πόλη ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη» τόνισε εξηγώντας ότι η ιδέα του για την έκθεση ξεκίνησε συζητώντας με τους ανθρώπους του Μουσείου. «Αγάπησα τις ιστορίες που άκουγα και η έκθεση δίνει το συναίσθημα που θέλουμε όλοι να νιώσουμε πηγαίνοντας σε ένα Μουσείο» είπε.

Τόνισε ακόμη ότι φετινό καλοκαίρι είναι πραγματικό καλοκαίρι επανεκκίνησης για τον οργανισμό, καθώς εγκαινιάζεται τον Ιούλιο μεγάλη έκθεση της Συλλογής Κωστάκη στη Μάλαγα και διοργανώνεται έκθεση για τον Πικάσο στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο.

Αναφερόμενη στον ανασχεδιασμό της εμπειρίας του επισκέπτη μέσα στον αρχιτεκτονημένο χώρο του Μουσείου η κ. Μισιρλόγου διευκρίνισε ότι βασικός στόχος της αλλαγής ήταν να γίνει πιο οργανική σύνδεση του Μουσείου με τον εξωτερικό χώρο, που είναι ένα Πάρκο Γλυπτικής. Μέχρι τώρα ήταν αποκομμένο από το ίδιο το Μουσείο και επομένως ήταν σκόπιμο να ανανεωθεί η σχέση του Μουσείου μαζί του, ανέφερε και πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα της πρόσοψης ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι είναι και έξω και ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη.

Η έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» που εγκαινιάζεται σήμερα στις 20:00 θα διαρκέσει έως τις Νοεμβρίου 2024.

Ρεπορτάζ: Αγγελική Παπαθεοδώρου, Ανδρέας Σταματόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος