Έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Όπως σε όλα τα δημόσια έργα έτσι και στον ΟΣΕ οι καθυστερήσεις λόγω συγκρούσεως συμφερόντων των υποψηφίων αναδόχων και οι αναβολές είναι τα κύρια αίτια για να μην προχωρούν τα έργα.

Πρέπει να διακριβωθεί γιατί το σύστημα ασφαλείας δεν εφαρμόστηκε, ως επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την παροχή ασφαλών υποδομών στην κοινωνία σημειώνει ο Νίκος Ηλιού, καθηγητής οδοποιίας και οδικής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Ηλιού εξηγεί τους συνηθέστερους από τους λόγους καθυστερήσεως των έργων μέσω διαγωνισμών: λόγω επικαιροποίησης των τεχνικών προδιαγραφών, διότι η τεχνολογία προχωρά ταχύτατα, λόγω ενστάσεων, ενώ αποτελεί συνήθη πρακτική εταιρείες να μπαίνουν διαγωνισμούς και ακολούθως να χρησιμοποιούν προφάσεις, επικαλούμενοι πρόβλημα συμβατότητας και να διεκδικούν αλλαγή ή επέκταση των συμβάσεων σε χρηματικό επίπεδο.        

«Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι Διευθύνοντες σύμβουλοι για να επιλύουν τέτοια ζητήματα, διαφορετικά αποχωρούν. Έχουν λευκή επιταγή από την κοινωνία να αντιμετωπίζουν για λογαριασμό της θέματα ασφαλείας όσον αφορά τους σιδηροδρόμους».

Το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα μέσα στις παραμέτρους, και πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην δημιουργία ενός συστήματος, ούτως ώστε να μην καταλήγει σε τραγικά γεγονότα, σημειώνει ο κ. Ηλιού.

«Όλο αυτό το διάστημα που δεν είχαμε δυστυχήματα οφειλόταν στην μεγάλη εμπειρία των εργαζομένων στον ΟΣΕ, οι οποίοι δημιουργούν ακόμη και πατέντες για να λύσουν πρακτικά προβλήματα».

Θέτοντας ένα μέτρο σύγκρισης για το πόσο ασφαλής είναι η μετακίνηση με το τραίνο ο κ. Ηλιού είπε πως ενώ υπήρξαν 50-60 νεκροί μετά από τόσα χρόνια με τον ΟΣΕ, οι νεκροί στους δρόμους από τα τροχαία κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 600- 700.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιού το 2017 ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ ανέθεσε στα τέσσερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια να εξετάσουν ποιες από τις ισόπεδες διαβάσεις δεν είναι κατάλληλες να κλείσουν, όσες δεν απαιτούνται επίσης να κλείσουν και οι σημαντικότερες να αναβαθμιστούν σε ανισόπεδες ασφαλείς διαβάσεις. Κάποια στιγμή ο τότε υπουργός αποκεφάλισε τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρο του Οργανισμού και μετά η νέα διοίκηση αδιαφόρησε ακόμη και να ασχοληθεί με το θέμα.

Έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Το θέμα είναι πως απαιτούνται το λιγότερο δυο χρόνια για να δημιουργηθεί ένα σύστημα αξιόπιστο και σύγχρονο καταλήγει ο κ. Ηλιού.

Εν τω μεταξύ, οι καταγγελίες για καθυστερήσεις στα έργα εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος διέταξε νέα έρευνα, προκειμένου να ελεγχθούν οι συμβάσεις των έργων, τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησαν αυτά, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων χρηματοδότησης. Η έρευνα ανατέθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος