Στοιχεία σοκ για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, φέρνει στο φως έρευνα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Μαρίας Τραυλού.
Η Γεωργία δολοφονήθηκε με μαχαίρι το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Η Ελένη έπεσε θύμα αδίστακτων ανδρών, που τη βίασαν και την πέταξαν στα βράχια. Η Καρολάιν δολοφονήθηκε άνανδρα από αυτόν που παντρεύτηκε. Η Κική είχε όλη τη ζωή μπροστά της.
Την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου. Τη μαχαίρωσε. Την πυροβόλησε. Την στραγγάλισε. Την πέταξε στα σκουπίδια, στη θάλασσα. Την τσιμέντωσε. Την εξαφάνισε .
Η Μαρίνα παντρεύτηκε τον μορφωμένο καλλιτέχνη κακοποιητή της. Τη χειραγωγούσε αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει στη σωματική κακοποίηση… μέχρι το βράδυ της 19ης Μαρτίου…
Η ίδια είπε συγκλονισμένη στην κάμερα της ΕΡΤ3 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τραυλού: “ Αυτός είχε ήδη ένα μαχαίρι οπότε απλά ήρθε από πίσω μου και με μαχαίρωσε στον λαιμό… χωρίς προειδοποίηση, χωρίς κάποια βία.. ήρθε απλά και με μαχαίρωσε κατά μήκος της καρωτίδας.. εγώ αυτό που έκανα, κράταγα τον λαιμό μου και του έλεγα τι κάνεις. Δηλαδή δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς κάνει. Με έπιασε από τον λαιμό, με πέταξε στο πάτωμα και ανέβηκε πάνω μου και άρχισε να με πνίγει. Με κοίταγε στα μάτια και με έπνιγε. Κλώτσαγα, προσπαθούσα να ξεφύγω και τέτοια”.
Η Μαρίνα περίπου τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε, σήμερα ζει κάπου στο εξωτερικό με εμφύτευμα καρωτίδας και προσπαθεί να σταθεί δυνατή για να συνεχίσει τη ζωή της.
Είχαν όνομα, ιστορία, οικογένεια, φίλους που τις αγαπούσαν και παιδιά που τις χρειάζονταν.
Ήταν γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρα πιο δυνατό από αυτές. Τους έκοψαν το νήμα της ζωής με ευκολία… έτσι απλά … γιατί γεννήθηκαν γυναίκες.
Όπως τόνισε ο ιατροδικαστής Φώτιος Χατζηνικολάου, Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, “η κάθε γυναικοκτονία διαφέρει ως προς τον τρόπο και το μέσο που χρησιμοποιεί κάθε φορά ο σύντροφος. Γι αυτό και ορίζεται ως συντροφοκτονία – γυναικοκτονία και βλέπουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα, από αυτές τις δολοφονίες, είναι κυρίως από συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Βγάζει θα έλεγα εντός εισαγωγικών ένα πάθος η όλη αυτή δολοφονία τη χρονική στιγμή που πράττεται…Η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί στις αρχές και να κοινοποιήσει το πρόβλημά της έτσι ώστε να σωθεί πρώτον είτε από την συναισθηματική της κακοποίηση, είτε από την φυσική της κακοποίηση, ή ακόμη και από τον ίδιο της τον εαυτό από μία ανθρωποκτονία.”
Νομικό πλαίσιο που να διαφοροποιεί τη γυναικοκτονία από την ανθρωποκτονία δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Οι πολλαπλές δολοφονίες γυναικών όμως πιστοποιούν, σύμφωνα με τους φορείς, την αναγκαιότητα να ακολουθήσει και η χώρα μας τις αποφάσεις της Μάλτας και της Κύπρου.
Ένα ακόμη θύμα αυτής της παράλογης βίας είναι η Ελένη. “Με χτυπούσε χωρίς λόγο. Με το παραμικρό νευρίαζε, μου έσκιζε τα ρούχα. Δεν του άρεσαν τα ρούχα που φορούσα. Επειδή εργαζόμουν σε μία υπηρεσία ερχόταν και δημιουργούσε προβλήματα και στην υπηρεσία. Η τελευταία φορά που ήταν καταλυτική που με χτύπησε, ήρθε με βρήκε ένα από τα παιδιά μου αιμόφυρτη, χτυπημένη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις… οπότε εκεί ήταν και το τέλος”, είπε με τρεμάμενη φωνή.
Σε σύνολο 20 ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα παρουσίασε τα τελευταία χρόνια αύξηση γυναικοκτονιών κατά 187 %.
13 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους το 2022 στην επικράτεια, τέσσερις από αυτές στη Θεσσαλονίκη. Το 2023 έξι γυναίκες έπεσαν νεκρές, οι τρεις στην πόλη μας. Φέτος την πρώτη του χρόνου η Γεωργία έφυγε από κοντά μας… αφού δεν πρόλαβε να αντιληφθεί ότι κινδύνευε η ζωή της.
Δυνητικά κάθε γυναίκα από εμάς θα μπορούσε να πέσει θύμα κακοποίησης.
Η κα Βασιλική Αλίκη Νικοπούλου, ψυχολόγος της ΕΛΑΣ τόνισε: “Στην αρχή συχνά έχουν επίθεση αγάπης πολύ έντονα πολύ πρώιμα στη σχέση, με μία διάθεση βέβαια αυτό να επισημοποιηθεί πολύ γρήγορα. Έχουμε ζήλια, υποτίμηση, απειλές που πολλές φορές μπορεί να μην δώσουμε τόση σημασία. Έχουμε τον εξαναγκαστικό έλεγχο. Συχνά αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να μας απομονώνουν από τους οικείους μας, από τα αγαπημένα μας πρόσωπα” και πρόσθεσε:“Αυτό που θέλω να θυμάσαι είναι ότι δεν φταις σε καμία περίπτωση εσύ. Στην κακοποίηση φταίει πάντα και μόνο ο κακοποιητής. Μόνο ο θύτης.Σήκωσε το τηλέφωνο σου. Μην περιμένεις την κατάλληλη στιγμή . Ποτέ δεν θα έρθει. Μπορεί να είσαι εσύ το επόμενο θύμα. Κάνε το βήμα τώρα.”
50.000 γυναικοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, αριθμός που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 137 γυναίκες κάθε μέρα, δηλαδή μία κάθε 10 λεπτά.
Από τις δολοφονημένες γυναίκες από σύζυγο ή σύντροφο, το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται, ενώ το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.
Η κα Αλεξάνδρα Δημοπούλου, αστυνομικός ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ, επισήμανε:
“θα δούμε αν χρειάζεται κάποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν είναι καλά στην υγεία του, αν κάτι είναι επείγον, έτσι ώστε να καλέσουμε το ΕΚΑΒ και εν συνεχεία θα πάμε στο νοσοκομείο και θα εκδηλωθούν από εκεί οι υπόλοιπες ενέργειες.”
Γυναίκες που βίωναν τον εφιάλτη της κακοποίησης μέσα στο σπίτι τους, επέλεξαν να μην μιλήσουν και τελικά δολοφονήθηκαν από τα χέρια των ίδιων των συντρόφων και των συζύγων τους.
Στη Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
- Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
- Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες.
- Στη Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι.
Έρευνα: Μαρία Τραυλού
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος