Επιβλαβή τα μικροσωματίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό – Πως προστατευόμαστε

Κάποια στιγμή οι φωτιές θα σβήσουν, αλλά θα αφήσουν πίσω τους ένα φορτίο που θα έχει συνέπειες σε πολλούς από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισής της. Δεν πρόκειται απλώς για υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα, αλλά για επικίνδυνο αέρα. 

Αυτό επισημαίνει ο Παναγιώτης Μπόγλου γ.γ ένωσης πνευμονολόγων Ελλάδος, ο οποίος βρίσκεται λόγω θέσεως άμεσος παρατηρητής του φαινομένου στον Έβρο.

Η εισπνοή του τοξικού νέφους έχει μεγάλες συνέπειες στην υγεία, σε χρόνια πάσχοντες με αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και άσθμα. Το σημαντικότερο είναι πως προκαλεί πνευμονικά εγκαύματα που δεν είναι ορατά, αλλά έχουν άμεσα τρομακτικές συνέπειες, σημειώνει.

Επιβλαβή τα μικροσωματίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό – Πως προστατευόμαστε

Ειδικά οι πυροσβέστες στο πεδίο που δεν φορούν μάσκα ή έχουν μια απλή χειρουργική κινδυνεύουν από την πρόκληση πνευμονολογικών νοσημάτων έως και νεοπλασματικές νόσους, προειδοποιεί ο κ. Μπόγλου. Όσοι βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς θα πρέπει να φορούν ειδικές αναπνευστικές συσκευές ή τις ειδικές μάσκες PP2/PP3, προκειμένου να μην μπορούν τα μικροσωματίδια να πλήξουν το κάτω αναπνευστικό σύστημα. Οι μικροσκοπικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι που είναι κάτω των 2,5 μικρών (PM 2,5) διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και αποφράζουν τους βρόγχους. Τα σωματίδια της πυρκαγιάς είναι ως επί το πλείστον ανθρακούχα (με 5–20% στοιχειακό άνθρακα και τουλάχιστον 50% οργανικό άνθρακα) και έχουν μεγαλύτερο οξειδωτικό δυναμικό από τα αστικά σωματίδια του περιβάλλοντος. Όλες οι ενώσεις στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς τείνουν να δημιουργούν περισσότερες ελεύθερες ρίζες και έτσι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στους πνεύμονες από ό,τι τα σωματίδια του αστικού περιβάλλοντος.

Επιβλαβή τα μικροσωματίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό – Πως προστατευόμαστε

Ακόμη και όσοι βρίσκονται σε κάποια απόσταση από τις φωτιές δεν είναι ασφαλείς, αφού τα σύννεφα του καπνού μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις. Ωστόσο, πολλά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το υψηλό θερμικό φορτίο στην ατμόσφαιρα και την συνοδευόμενη δύσπνοια και όχι αναγκαστικά από μικροσωματίδια.[1]

Επιβλαβή τα μικροσωματίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό – Πως προστατευόμαστε

Η κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να γίνεται με μάσκες ακόμη και εκεί που δεν φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα. Παρά το ότι είναι καλοκαίρι, με υψηλές θερμοκρασίες και η χρήση των μασκών δεν είναι εύκολα ανεκτή, η συμβουλή του κ. Μπόγλου είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει μακροχρόνια προβλήματα και νόσους.      


[1] Wildfire smoke impacts respiratory health more than fine particles from other sources: observational evidence from Southern California, Nature, Rosana Aguilera, Thomas Corringham, Alexander Gershunov, Tarik Benmarhnia, 05 March 2021, https://www.nature.com/articles/s41467-021-21708-0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος