Eπίτιμος διδάκτορας του ΠΑΜΑΚ αναγορεύτηκε ο Γιώργος Μυλωνάς

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «ALUMIL A.E.» Γεώργιος Αλ. Μυλωνάς αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απόψε, σε ειδική συνεδρίαση του τμήματος, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε να τιμήσει τον επιχειρηματία Γεώργιο Μυλωνά, όχι μόνον για “την επιτυχημένη ηγεσία μιας κορυφαίας στο είδος της ελληνικής βιομηχανίας”, αλλά επιπλέον “για την προσφορά του στη συνεχή έρευνα, την αριστεία, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την εξέλιξη των επιχειρηματικών δράσεων στην Ελλάδα, μέσω καινοτόμων μεθόδων”, όπως επίσης και για “τη συνεισφορά του στην αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνία, μέσω πλήθους δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης”.

Στην ομιλία του, με τίτλο: «Διασχίζοντας τον Ωκεανό» ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η βράβευση του είναι, για τον ίδιο, μια “ευχάριστη έκπληξη” και μια βαριά “ευθύνη για το μέλλον”.

“Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στη ζωή και την επιχειρηματική δράση είναι πως να σηκώνεσαι όταν πέφτεις. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα πέσεις” ανέφερε ο επιχειρηματίας και πρόσθεσε: “Στη διάρκεια της απαγωγής μου συνειδητοποίησα πόσο τρομερό είναι να μην μπορείς να κάνεις οτιδήποτε. Ένα μυαλό σε εγρήγορση, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε. Ένα χρόνο μετά ήρθε η κατάρρευση της Λημαν Μπραδερς… Τις δύσκολες καταστάσεις τις διαχειρίζεσαι, σηκώνεις τα μανίκια και αγωνίζεσαι. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να κάνεις το καλύτερο επόμενο βήμα, την επόμενη καλύτερη επιλογή”.

Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε ότι μέχρι το 2008 η Ελλάδα βρισκόταν σε ένα κλίμα ευδαιμονίας, με εύκολα και γρήγορα δάνεια, μια “παιδική χαρά” και ένα χρόνο μετά το 2009 ” δεν κατάλαβε ότι χρεοκόπησε, αλλά “το καταλάβαμε, λίγο αργότερα” με οδυνηρές συνέπειες στις ζωές όλων.

“Η Ελλάδα σταμάτησε να παίρνει αποφάσεις για το επόμενο καλύτερο βήμα, για την επομένη καλύτερη επιλογή” είπε ο επιχειρηματίας και αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρία του.

“Η “Αλουμιλ” απασχολούσε τότε 2500 άτομα , οικογένειες, μεγάλη ευθύνη. Χρειάζεσαι χρόνο που δεν τον έχεις και δεν στον δίνει κανένας” είπε ο κ. Μυλωνάς και υπενθύμισε τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε για την αναδιοργάνωση της εταιρίας του, λέγοντας :

“Θέλαμε να περάσουμε τον ωκεανό, να γίνουμε καλύτεροι, προσλάβαμε νέους ανθρώπους και ζητήσαμε να μας εμπιστευτούν. Ενισχύσαμε την έρευνα και ανάπτυξη, παράγουμε καινοτόμα προϊόντα. Σήμερα η Αλουμιλ έχει 3.300 άτομα. Επενδύσαμε στη γνώση. Και όλα αυτά χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς κρατικές ενισχύσεις”.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, όπου η εταιρία του διατηρεί παράρτημα εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε:

“Έπεσα παρά πολλές φορές στη ζωή μου, αλλά πάντα σηκώθηκα με μεγαλύτερο πείσμα, με μεγαλύτερη επιμονή”.

Λίγα λόγια για την προσωπικότητα του τιμώμενου, ως πατέρα και οικογενειάρχη, είπε από το βήμα της εκδήλωσης και ο γιος του επιχειρηματία. Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής, Στυλιανός Κατρανίδης υπογράμμισε ότι η επιλογή της βράβευσης του κ. Μυλωνά “εναρμονίζεται με τις αξιακές προτεραιότητες του τμήματος”, την έρευνα και την εξωστρέφεια, που το χαρακτηρίζει . “Τιμάται η προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου επιχειρηματία” είπε ο κ. Κατρανίδης, τονίζοντας ότι η προσωπικότητα του θα αποτελεί πρότυπο για τους φοιτητές του τμήματος.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής, Χρήστος Νεγκάκης ανέφερε ότι “είναι μεγάλη τιμή για το πανεπιστήμιο” να βραβεύει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που “δεν ακολούθησε την πεπατημένη” και ακολούθησε μια επιχειρηματική δραστηριότητα με τη γνωστή επιτυχία και ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν το κίνητρο για να γίνει καλύτερος και ως επιχειρηματίας και ως άνθρωπος.

“Η αξία της σκληρής και δημιουργικής δουλειάς είναι που μετράει” είπε ο κ. Νεγκάκης και πρόσθεσε: Ο τιμώμενος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ηγέτη, θάρρος ικανότητες, όραμα” είπε ο κ. Νεγκάκης.

Ο προέδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής, Βασίλειος Αλετράς σημείωσε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, της οποίας ηγείται ο κ. Μυλωνάς “επιτεύχθηκαν με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον” και επεσήμανε: “Ως πρόεδρος του τμήματος εκ μέρους όλων, υποδέχομαι έναν διακεκριμένο εκπρόσωπο της ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας”.

Τον έπαινο για τον τιμώμενο επιχειρηματία εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεώργιος Τσιότρας, αναφερόμενος στον επιχειρηματικό βίο του τιμώμενου και της εταιρίας που ακολουθεί τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και προωθεί δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας”.Ο κ. Τσιότρας τόνισε ότι τον κ. Μυλωνά χαρακτηρίζουν “σκληρή δουλειά, όραμα, πάθος, μεράκι, ταπεινοφροσύνη και σεβασμός”, αλλά και η αφοσίωση του στην οικογένεια και στους φίλους του. Σημείωσε την περιπέτεια της απαγωγής του κ. Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008 και τη στήριξη της συζύγου του μέχρι να λήξει η περιπέτεια του.”Το αλουμίνιο δε σκουριάζει μένει αναλλοίωτο, όπως και ο χαρακτήρας του Γιώργου, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες” τόνισε ο κ. Τσιότρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ Ζέρβας, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, διπλωμάτες ξένων χωρών , φοιτητές, κ.α.

Σύντομο βιογραφικό Γ. Μυλωνά

O Γεώργιος Μυλωνάς γεννήθηκε στις Σέρρες, το 1959. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) στον τομέα της Επιχειρησιακής Έρευνας (London School of Economics).Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ALUMIL A.E.» και πρόεδρος του Ομίλου ALUMIL, ενός ομίλου που δραστηριοποιείται γύρω από το αλουμίνιο με πάνω από 30 θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει διατελέσει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος του ThessINTEC και μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος