Τα Χανιά φιλοξενούν μια συνάντηση 120 επιστημόνων, οι οποίοι μελετούν τις αλλαγές του κλίματος, τους γεωφυσικούς κινδύνους στην Μεσόγειο και καταθέτουν εισηγήσεις τους για την αποτροπή των καταστροφικών επιπτώσεων.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κατερίνα Πολύζου, παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου που ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών meteo.gr, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το 18ο Συνέδριο Plinius στοχεύει σε μια πολυτομεακή προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής, ο οποίος έχει εργαστεί επί χρόνια με μια σειρά από μετεωρολογικά μοντέλα, εξηγεί το φαινόμενο των μεγάλων διαφορών θερμοκρασιών στην χώρα από τα βόρεια ορεινά έως τον νότο. «Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, θερμαίνεται πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από έντονα φαινόμενα».
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν τι έχει συμβεί έως τώρα και προς τα που οδηγούνται οι τα πράγματα. «Οι αβίωτες θερμοκρασίες των πόλεων το καλοκαίρι, τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως πέρυσι στην Θεσσαλία, η οποία σε κάποιες περιοχές φέτος παρουσιάζει λειψυδρία, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα». Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις πρέπει να τις δώσουν σε συνεργασία με την πολιτεία και μάλιστα άμεσα, τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος, γιατί η κλιματική αλλαγή ήρθε πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν.
Οι τελευταίες πυρκαγιές προκαλούν ένα ντόμινο που επιδεινώνουν το περιβάλλον και η νέα πραγματικότητα είναι οι κίνδυνοι των δασικών πυρκαγιών, όπως λέει ο Θοδωρής Γιάνναρος πυρομετεωρολόγος ερευνητής Εθνικό Αστεροσκοπείο Aθηνών.
«Οι δασικές πυρκαγιές έχουν αλλάξει διότι άλλαξε το περιβάλλον με υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένες ξηρασίες που επηρεάζουν ένα ευάλωτο τοπίο. Το νέο φαινόμενο προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο». Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης αυτών των πυρκαγιών, επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος. Πρέπει να ακολουθηθούν πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές διαχείρισης του φαινομένου.
«Οι προγνώσεις ποτέ δεν αγγίξουν το τέλειο, αλλά σίγουρα έχουν βελτιωθεί», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος. Ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε την έρευνα σε συνεργασία με τους επιχειρησιακούς φορείς, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη γνώση πρίν και κατά την εκδήλωση ενός καιρικού φαινομένου.
Οι νέοι σχεδιασμοί θα είναι αποτέλεσμα παρακολούθησης, αξιολόγησης, διάγνωσης, πρόβλεψης των ακραίων καιρικών συνθηκών, των πυρκαγιών, των υδρογεωλογικών επιπτώσεων, των συνεπειών στους φυσικούς πόρους, στην γεωργία, την υγεία, την κοινωνία, καθώς και την ικανότητα προσαρμογής και τις στρατηγικές διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στους κινδύνους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος