Επισκέψιμος και πάλι ο βυζαντινός πύργος της Γαλάτιστας

Ένα οικοδόμημα δεσπόζει στο τοπίο της Χαλκιδικής, το οποίο προσπερνούν όσοι χρησιμοποιούν την νέα οδό, χάνοντας την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα τόπο με μεγάλη ιστορία.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, αναζήτησε τους μύθους που συνοδεύουν τον ιστορικό πύργο της Γαλάτιστας.

Η εποχή των ιπποτών ζωντανεύει και η βασίλισσα Γαλάτεια φέρεται να έδωσε το όνομά της στο χωριό. Η παράδοση ήθελε τις γυναίκες, όπως η Ραπουντζέλ, κλεισμένες σε πύργους, να αναζητούν τρόπους διαφυγής και επικοινωνίας έξω από την πολυτελή φυλακή τους. Το ίδιο έπραττε και η μυθική Γαλάτεια που μέσω μιας σήραγγος έβγαινε στην ανοικτή πεδιάδα, ίσως για να βρεί τον δικό της πρίγκιπα. Ίσως πάλι να μην είναι ένα κατασκεύασμα όπως το προαναφερθέν των αδελφών Γκρίμ, αλλά η Γαλάτεια να είναι ελληνικής προελεύσεως, Νηρηίδα κόρη του Νηρέα και της Δωρίδος, που παντρεύτηκε τον Πολύφημο.

Επισκέψιμος και πάλι ο βυζαντινός πύργος της Γαλάτιστας

Κάπου εκεί τελειώνουν τα παραμύθια και αρχίζει η ιστορία του ενετικού πύργου του 11ο αιώνα,από τους καλύτερα σωζόμενους στην περιοχή, όπως αναφέρει ο Άκης Σακελλάρης, Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Ανθεμούντα.

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίσμα, μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, ένα φρούριο για την ακρίβεια, προσφέρει θέα προς τον Όλυμπο το αεροδρόμιο Μακεδονία και τον ποταμό Ανθεμούντα, που συχνά μοιάζει με ξεροπόταμος.

Ανεβαίνοντας την σύγχρονη μεταλλική σκάλα οι επισκέπτες εισέρχονται στον πύργο από την κεντρική πύλη, η οποία ήταν υπερυψωμένη για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί μια εισβολή.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να αναδείξουν τις κατασκευές που υπάρχουν στην περιοχή τους, για να αποτελέσουν ένα σύμπλεγμα αξιοθέατων, που περιλαμβάνουν έναν παλιό νερόμυλο και ένα ελαιοτριβείο, όπως λέει ο κ. Σακελλάρης.  

Επισκέψιμος και πάλι ο βυζαντινός πύργος της Γαλάτιστας

Όσοι επιμένουν να σταματούν στον Άγιο Πρόδρομο με τα φημισμένα σουβλάκια, είναι σημαντικό να κάνουν μια στάση στην Γαλάτιστα, αν μη τι άλλο για να προσφέρουν τροφή και στο πνεύμα τους, μαθαίνοντας για την περιοχή της Ανθεμούντας και την ιστορία της που πηγαίνει πίσω στο Μακεδονικό Βασίλειο και την Αθηναϊκή Συμμαχία.   

Ο Πύργος ανοίγει για το κοινό την καλοκαιρινή περίοδο και οι ώρες επισκέψεως είναι από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, καθημερινά πλήν Τρίτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος