Επιδρομή ακρίδων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις

Περίπου 60.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ροδόπη έχουν καλυφθεί από σύννεφα ακρίδων, που καταστρέφουν τις σοδειές των αγροτών και εισβάλλουν στις κατοικίες.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ειρήνη Τσακίρη, στην κυριολεξία περπατά σε ένα χωράφι καλυμμένο με αναρίθμητα έντομα.

Το φαινόμενο των ακρίδων ξεκίνησε προ τριετίας. Πέρυσι σχεδόν το 60% των καλλιεργειών του χωριού Ασκητές καταστράφηκε. Το πρόβλημα εκτονώθηκε, αλλά τα έντομα επανήλθαν φέτος, αναφέρει ο Θανάσης Εμμανουηλίδης, πρόεδρος της κοινότητας. «Τρώνε την ρίζα του φυτού και το ρίχνουν στο έδαφος».

Αφ’ ενός η περιφέρεια αντέδρασε άμεσα και έστειλε στους αγρότες τα αναγκαία φυτοφάρμακα για να ψεκάσουν, αφ’ ετέρου όπως λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, υπάρχει κανονισμός της ΕΕ που δεν επιτρέπει τους ψεκασμούς σε ορεινές περιοχές. Οι αγρότες ψεκάζουν μόνο στα χωράφια τους. Ήδη πέρυσι η περιοχή είχε κηρυχτεί ακριδόπληκτη και αποφασίστηκαν αποζημιώσεις για τους καλλιεργητές.

Επιδρομή ακρίδων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις

Έπρεπε να γίνει ψεκασμός εγκαίρως, αλλά  μόνο με εναέριο ψεκασμό μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εκτιμά ο κ. Εμμανουηλίδης, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση εξάλειψης του προβλήματος.

Το σημαντικό είναι ο  έγκαιρος εντοπισμός των εστιών με τις προνύμφες, προτού αυτές  εξελιχθούν σε έντομα και εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι που οφείλουν να πράξουν οι αγρότες για να γίνει επιτόπια επέμβαση με φάρμακα και όχι μια εκτεταμένη και άστοχη εναέρια επέμβαση που δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επιδρομή ακρίδων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις

Σύμφωνα με τους γεωπόνους οι ακρίδες εναποθέτουν τα αυγά τους σε ξηρές ακαλλιέργητες χέρσες εκτάσεις, βοσκοτόπια, και στις αρχές της άνοιξης αρχίζουν να εκκολάπτονται ανάλογα με την περιοχή, την θερμοκρασία και την σχετική υγρασία που επικρατεί. Στα πεδινά οι εκκολάψεις αρχίζουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ενώ στα ορεινά μεταξύ Απριλίου – Μαΐου.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος