Επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, λίγο πιο επάνω από την ακτή, το κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου του Αγίου Νικολάου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς κατάφερε να μπεί στον χώρο, αν και ακόμη δεν έχει ανοίξει επισήμως και παρουσιάζει τους μοναδικούς θησαυρούς του νομού, που έμειναν αθέατοι για το κοινό σχεδόν δώδεκα χρόνια.
Έπειτα από σκληρή δουλειά όλων των αρμοδίων και της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατάφεραν να προσθέσουν άλλη μια πτέρυγα και να δημιουργήσουν όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις λειτουργίας αντάξιο των εκθεμάτων του.
Με οπτικοακουστικά μέσα, που επιτρέπουν την περιήγηση και την ενημέρωση των επισκεπτών ο χώρος έχει χωριστεί σε δυο μέρη.
Το ένα αφορά την Μινωϊκή περίοδο και τα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από ολόκληρο τον νομό. Το δεύτερο μέρος αφορά την αρχαϊκή και ελληνιστική περίοδο έως την βυζαντινή. «Η θεά της Μύρτου», ένα ανθρωπόμορφο σπονδικό αγγείο, της προανακτορικής περιόδου, αγγεία από αλάβαστρο της νεοανακτορικής περιόδου και το πιο εντυπωσιακό η κεφαλή αθλητή με χρυσό στεφάνι της ρωμαϊκής περιόδου. Εάν υπήρχε αναθηματική πλάκα ο νεαρός αθλητής θα είχε κερδίσει μαζί με τους αγώνες και την αθανασία. Ωστόσο, διέσχισε την Αχερουσία έχοντας στο στόμα του τον αναγκαίο οβολό για το πορθμείο του Χάρωνος, ένα αργυρό τετράδραχμο.
Αρχαιότητες από την νεολιθική έως και την ρωμαϊκή περίοδο, κερδίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς, της προϊστορικής Κρήτης, που χρονολογούνται μεταξύ 3000-2300 π.Χ. και ευρήματα από το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιάσωνα πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία των επισκεπτών με τα εκθέματα. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του κτηρίου που φιλοξενεί στο υπόγειό του ένα εξαιρετικά μεγάλο και υπερσύγχρονο εργαστήριο, όπου γίνεται η συντήρηση των ευρημάτων. Και αυτά συνεχώς αυξάνονται καθώς το έργο των αρχαιολόγων δεν σταματά και ο πλούτος που περιμένει να ανασκαφεί είναι τεράστιος.
Ένας προορισμός για όλους, που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώση και μια επαφή με το παρελθόν το οποίο μιλά μέσα από τα έργα των ανθρώπων, που έζησαν εκεί από το 5.700 π.Χ..
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος