Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης – Εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τα εργατικά ατυχήματα- Η απάντηση του Δήμου

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με συνεχείς διακοπές της διαδικασίας εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που τους οφείλει η διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης ζήτησαν αρχικά να συζητηθούν τα αιτήματά τους στα εκτός ημερησίας θέματα. Η αρνητική απόφαση της διοίκησης και του προέδρου του Δ.Σ. Πέτρου Λεκάκη προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων που σήκωσαν πανό στο κέντρο της αίθουσας με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, ο πρόεδρος επέστρεψε και πάλι στην αίθουσα ωστόσο μέσα σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση διακόπηκε άλλες δύο φορές με τους εργαζόμενους να αρνούνται να κατεβάσουν το πανό και να φωνάζουν συνθήματα εντός του χώρου.

Νωρίτερα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν τη διαδικασία. «Θεωρούμε απαράδεκτη την παρελκυστική τακτική του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης που σε μια κατάμεστη αίθουσα αρνήθηκε για πολλοστή φορά να συζητηθούν σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την υγιεινή, την ασφάλεια και τις ζωές των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο όλος χειρισμός όχι μόνο δεν διευκόλυνε αλλά παρεμπόδισε την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αγνοώντας εσκεμμένα την προτεραιότητα επίλυσης των αιτημάτων των εργαζομένων», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Μετά από τρεις διακοπές της διαδικασίας, εξαιτίας της παρουσίας των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα, ο πρόεδρος του Σώματος, Πέτρος Λεκάκης, ξεκίνησε την ανάγνωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Αρχικά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Μαζί», «Λαϊκή Συσπείρωση», «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη» και «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Αμέσως μετά αποχώρησαν και οι εργαζόμενοι δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Σχετικά με τη διαμαρτυρία των εργαζομένων ο Δήμος αναφέρει από την πλευρά του:

«Στην αποψινή (12/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων προκειμένου να θέσουν εργασιακά τους αιτήματα. Όπως ορίζει ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα τέθηκε προς ψήφιση για να συμπεριληφθεί στην προ ημερησίας διάταξη και απορρίφθηκε με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στην αίθουσα και οι εργαζόμενοι αλλά και διάφοροι εκτός Δήμου υποστηρικτές τους να αναρτήσουν πανό ενώπιον του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εικόνες και πράξεις που δεν τιμούν τον χώρο, ούτε συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Με στόχο να προστατεύσει το κύρος του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δημοκρατική του λειτουργία το Προεδρείο προσπάθησε να προχωρήσει κανονικά στη συνέχιση της συνεδρίασης, ζητώντας την παύση της τηλεοπτικής μετάδοσης. Αυτό δεν κατέστη δυνατό και επιλέχθηκε η ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζουν να παρίστανται προσκεκλημένοι για θέματα της ημερήσιας διάταξης και δημοσιογράφοι για τη διασφάλιση της κάλυψης της συνεδρίασης και της δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Στο επί της ουσίας ζήτημα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σέβεται όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, τα ικανοποιεί στο μέτρο του εύλογου και του εφικτού. Το Προεδρείο παραχώρησε τον λόγο για να διατυπωθούν δημόσια, όμως η συνεδρίαση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί με αντιθεσμικούς όρους ενάντια στον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχουν κανόνες, αυτοί τηρούνται και πρέπει να τηρούνται. Στόχος του Προεδρείου και της Διοίκησης είναι να συζητηθούν κανονικά όλα τα θέματα και να ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν και αφορούν την πόλη».

Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης, ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος