Ένας παράδεισος πρασίνου και τρεχούμενων νερών στην Αρκαδία

Ένας παραδοσιακός οικισμός, κτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα, ξυπνά όλες τις αισθήσεις, με το μοναδικό τοπίο, το φως που αντανακλά στα τρεχούμενα νερά και τις  μυρωδιές που αναδύει η βλάστηση και τα ιδιαίτερα  φυτά.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη, σε μια από τις ξεχωριστές της εξορμήσεις έφτασε στον παράδεισο του Πλατάνου στην βόρειο Κυνουρία της Αρκαδίας.

Ένας παράδεισος πρασίνου και τρεχούμενων νερών στην Αρκαδία

Το χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνας περιβάλλεται από τα αιωνόβια πλατάνια, ενώ δίπλα του κυλά ο ποταμός Βρασιάτης, ορθότερα λεγόμενος Χάραδρος.

Ένας παράδεισος πρασίνου και τρεχούμενων νερών στην Αρκαδία

Στις εκβολές του Χάραδρου, στην παραλία του Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας επάνω στο λόφο Νησί βρίσκονται τα ερείπια της κυκλώπειας οχύρωσης ενός οικισμού, της αρχαίας Ανθήνης ή Ανθάνας, όπως αναφέρεται από τον Θουκυδίδη. Και σε μικρή απόσταση η Θυρέα, η πόλις των Δαναών και των Ιώνων με τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Όλα τόσο κοντινά  και τόσο ακριβοθώρητα.

Ο Γιάννης Αντωνίου, επιχειρηματίας, ως φοιτητής προ 10ετίας επέλεξε να εγκαταλείψει την πολύβουη Αθήνα, και να εγκατασταθεί στον Πλάτανο, καθώς οι σπουδές του δεν επρόκειτο να του εξασφαλίσουν εργασία. Με δουλειά και κέφι κατάφερε να έχει μια ποιοτική ζωή.  

Όπως λέει, σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό, οι μεγάλες πόλεις και οι παραλίες προσφέρουν όλα όσα θα μπορούσαν να αναζητήσουν οι κάτοικοι, χωρίς να αισθάνονται αποκομμένοι.

Οι κάτοικοι του Πλατάνου σύμφωνα με την επίσημη απογραφή ανέρχονται σε 300, αλλά οι μόνιμοι τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 40, αν και μετά το Πάσχα αυξάνονται σε περίπου 120, αναφέρει ο κ. Αντωνίου.    

Ένας παράδεισος πρασίνου και τρεχούμενων νερών στην Αρκαδία

«Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να επιλέξουν την επιστροφή στον τόπο τους και ο Πλάτανος προσφέρει όλα εκείνα που χρειάζονται για να ζήσουν και να απολαύσουν την ζωή τους». Άλλωστε κάθε “Πλάτανος” είναι ένα βήμα στον γενέθλιο τόπο και σε μια διαφορετική ζωή, την οποία θα έπρεπε όσοι έχουν την δυνατότητα να της δώσουν μια ευκαιρία.

Ένας παράδεισος πρασίνου και τρεχούμενων νερών στην Αρκαδία

Γάλλοι, Γερμανοί επισκέπτονται τον Πλάτανο και κάποιοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν σε ένα τόπο με παλιές εκκλησίες, μοναστήρια, νερόμυλους και μονοπάτια που οδηγούν από το χθές στο σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος