Ένας νέος και επίμονος αμυγδαλοπαραγωγός στην Κέα

Πρώην γραφίστας ο Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος επέλεξε να αφοσιωθεί στην γη και στην καλλιέργεια ειδών, τα οποία εναρμονίζονται στο περιβάλλον και διατηρούν την ζωή σε άνυδρα εδάφη.

Από το οφθαλμολογικό κέντρο, όπου εργαζόταν, έκανε το άλμα προς μια διαφορετική ζωή. Τον κέρδισε η Τζιά και αφιερώνει όλο τον χρόνο του βοηθώντας την μητέρα γη να καρπίσει και να αναγεννηθεί.

Έχοντας μια διαφορετική κοσμοαντίληψη, που ταιριάζει στον ελληνικό χαρακτήρα και τρόπο ζωής ο κ. Λυμπερόπουλος, βιοκαλλιεργητής αμυγδάλων και βοτάνων, προσπαθεί να διατηρήσει την ξερική αμυγδαλιά στην Κέα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις αλλαγές του κλίματος και την ξηρασία που είναι χρόνιο πρόβλημα στο νησί. «Διατηρώντας τα δέντρα διατηρείται το έδαφος και το περιβάλλον δεν κινδυνεύει». Όπως λέει «ένιωσα μια ευθύνη όταν είδα τόσο καρπό πεσμένο στο έδαφος να χάνεται. Εάν για τρία –τέσσερα χρόνια επιβιώσει το δένδρο τότε θα δέσει με την γή θα προσαρμοστεί και θα καρπίσει. Μεγάλωσα ήδη 400 δένδρα που ήταν άγρια και κινδύνευαν να χαθούν».

 Όταν μιλά για τα δέντρα ο κ. Λυμπερόπουλος ακούγεται σαν να μιλά για τα παιδιά του, την οικογένειά του. Η φροντίδα του είχε αποτέλεσμα γιατί όπως τονίζει «Έχουμε ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής των δέντρων και έφτασα τα 50 χρόνια».

Όταν ξεκίνησε την προσπάθεια όλοι τον αποθάρρυναν «γιατί», όπως λέει, «με αγαπούσαν». Δεν είναι εύκολη υπόθεση να οργώνεις πάνω στο βουνό, σε απότομες πλαγιές, να συλλέγεις τον καρπό και να φροντίζεις κάθε δέντρο μέχρι να ημερέψει. Οι κλιματικές συνθήκες αυξάνουν το κόστος και μειώνουν την παραγωγικότητα. Τα εδάφη είναι δύσβατα, το όργωμα γίνεται με μουλάρια και το πότισμα είναι αδύνατο.

Ένας νέος και επίμονος αμυγδαλοπαραγωγός στην Κέα

«Οφείλω να μείνω στον τόπο αυτό γιατί το οφείλω στους γονείς μου που μου έδωσαν περιβαλλοντική ευαισθησία και σε εκείνους που ακολουθούν. Ουδείς μας διασφαλίζει την ευζωία. Είναι μια συνεχής προσπάθεια και ξεκινά με ατομική προσπάθεια», τονίζει και απευθύνει έκκληση: «Θέλω να παρακαλέσω τους αγρότες να μείνουν στην θέση τους γιατί η γή είναι το μόνο μέσο επιβίωσης και διατήρησης της ζωής».

Την προσπάθεια του στηρίζουν πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό, αλλά «οι Έλληνες αποφεύγουν την σκληρή δουλειά και γρήγορα φεύγουν, δεν θέλουν να έχουν επαφή μαζί μου».

Η ειλικρινής κατάθεση των εμπειριών του βιοκαλλιεργητή στην Κέα δείχνει πως κάτι πήγε λάθος σε αυτήν την χώρα, που φαίνεται πως αναζητά την ευδαιμονία στο γρήγορο, το πρόσκαιρο και το ωφελιμιστικό, αγνοώντας το προφανές, κατά τον Αριστοτέλη, πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος