Ένας κεραμίστας στο Λασίθι

Εκεί όπου ο Μινωϊκός πολιτισμός συναντά τον Κυκλαδικό, τα σχήματα και οι μορφές παίρνουν ζωή βαμμένα στα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιάσων Ταβλάς, παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση έργων τέχνης, που μοιάζουν να βγήκαν από τα χέρια των τεχνιτών της μινωικής Κρήτης.    

Ο Νίκος Μακρυνάκης, κεραμίστας, με καταγωγή από την Μυρσίνη της Σητείας, μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, έζησε για λίγα χρόνια στην Θεσσαλονίκη μετά ταξίδεψε στο εξωτερικό και τελικά επέστρεψε στον τόπο του. Εκεί άρχισε να πειραματίζεται με το νερό και το χώμα, για να ανακαλύψει ότι η γη προσέφερε τα υλικά της δημιουργίας, όχι μόνο της ζωής αλλά και της τέχνης.

Ένας κεραμίστας στο Λασίθι

Ο κ. Μακρυνάκης αξιοποιεί την ιαπωνική τέχνη ρακού (RAKU) του 16ο αιώνα, που εξελίχθηκε από τους κινέζους, κυρίως στην παραγωγή αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται για την ιεροτελεστία του τσαγιού.

Πευκοβελόνες, φύλλα ελιάς, απλά υλικά της φύσεως, που αναμειγνύονται με οξείδια μετάλλων και μέσα από την φωτιά όπου ψήνονται τα αντικείμενα, που παράγονται κάθε φορά είναι μοναδικά. Κανένα δεν μοιάζει με τα άλλα. Από το βαθύ μπλέ έως το γαλάζιο, με πινελιές χρυσές, κόκκινες και χάλκινες τα πήλινα μοιάζουν περισσότερο με μεταλλικά, που μόλις ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη.   

Ένας κεραμίστας στο Λασίθι

Ο Ιάσωνας έκπληκτος από το αποτέλεσμα, συμμετείχε στην δημιουργία ενός δίσκου, ο οποίος με τα χρυσοχάλκινα χρώματα εκπλήσσει για την ευρηματικότητα που η φύση μόνο με την φωτιά μπορούν να δώσουν.

Ένας κεραμίστας στο Λασίθι

Τα πήλινα θερμαίνονται σε 1000ο Κελσίου και ο πηλός παραμένει πορώδης και ανοιχτός, έτοιμος να δεχθεί την διείσδυση του καπνού κατά την διαδικασία, δημιουργώντας αντικείμενα σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού και του μαύρου. να αποδώσει. Από χώμα, νερό, αέρα και φωτιά, αρχή της δημιουργίας των πάντων, η πραγματική τέχνη συνεχίζει να μαγεύει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος