Πολιτικοί, πρωθυπουργοί, επιστήμονες, ακτιβστές, σεφ, καλλιτέχνες, αθλητές, φιλοξενούνται στην λίστα «100ΝΕΧΤ» του περιοδικού ΤΙΜΕ, με τους ανθρώπους που επηρεάζουν περισσότερο τον κόσμο και τις εξελίξεις στον πλανήτη γη.
Εις εξ αυτών είναι ο Ανδρέας Φλουρής, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης φυσικής αγωγής & αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο. Θεσσαλίας.
Είναι ο ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας FAME Lab (Functional Architecture of Mammals in their Environment) που απαρτίζεται από 18 ερευνητές και ερευνήτριες, οι οποίοι μελετούν τις επιπτώσεις περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία, την απόδοση, και την παραγωγικότητα, με έμφαση στις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Φλουρή στο εργαστήριο, μελετούν το πως παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν την ζωή, τους ανθρώπους, την εργασία, την ψυχολογία, κ.ά.
Ως παράδειγμα της επιρροής περιβαλλοντικών παραγόντων στην εργασία φέρει τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. «Εργαζόμαστε από το σπίτι, γιατί τα κτήρια του πανεπιστημίου έχουν υποστεί ζημίες από τις πλημμύρες και θα επιστρέψουμε στις αίθουσες τέλη Οκτωβρίου».
Η Ελλάδα δεν είναι μια εξαίρεση στα όσα συμβαίνουν παγκόσμια. Δυστυχώς όλα τα σενάρια δείχνουν πως αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη συχνότητα, αναφέρει ο κ. Φλουρής. Συμβουλεύει πως προληπτικά πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο ώστε η οικονομία να είναι ανταγωνιστική και οι εργαζόμενοι να παραμείνουν εξίσου παραγωγικοί.
Η παραγωγικότητα πέφτει κατά 2% λιγότερο όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 15 βαθμούς και με κάθε βαθμό θερμοκρασίας που ανεβαίνει η ικανότητα παραγωγής πέφτει. Ακόμη και βόρειες χώρες επηρεάζονται από αυτό. Μεγάλες οικονομίες, όπως η γερμανική βλέπουν τις επιπτώσεις από τις αλλαγές της θερμοκρασίας και επαναπρογραμματίζουν τις λειτουργίες τους, επισημαίνει ο κ. Φλουρής. Ομοίως πράττει και η ελληνική κυβέρνηση. «Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με το υπουργείο εργασίας και σε αυτό είχε να κάνει και η απόφαση που βγήκε φέτος για τους εργαζόμενους σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι».
Η δύσκολη εξίσωση, αύξηση της θερμοκρασίας προς παραγωγικότητα είναι κάτι που μελετάται επί χρόνια. Μελέτες πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της California, Santa Barbara. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την υπερθέρμανση του πλανήτη, σκέφτονται το περιβάλλον και τον αντίκτυπο που έχει στα ζώα και τους ανθρώπους. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για τις επιπτώσεις π.χ. στην βιομηχανία.
Η έρευνα του UC το 2017 έδειξε πως μια ημέρα με θερμοκρασία πάνω από 90 °F (32 βαθμούς Κελσίου) μειώνει την συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών (TFP) κατά 0,56%, σε σχέση με μια ημέρα με θερμοκρασία μεταξύ 50-60 °F (10 – 15,5 βαθμούς Κελσίου), το οποίο σε χρήματα αποτιμάτο σε 8,160 δολάρια . διαπιστώθηκε πως η κλιματική αλλαγή θα μειώσει την κινεζική μεταποιητική παραγωγή ετησίως κατά 12% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2040-2059. Σε εθνικό επίπεδο, εάν το μερίδιο της μεταποιητικής παραγωγής της Κίνας παραμείνει στο σημερινό 32% του ΑΕΠ, οι απώλειες που οφείλονται στο κλίμα μόνο στη μεταποίηση θα μπορούσαν να μειώσουν το ετήσιο κινεζικό ΑΕΠ κατά 3,8% έως τα μέσα του αιώνα. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 39,5 δις δολαρίων σε τιμές του 2007.[1]
Η μεταβλητότητα στις θερμοκρασίες διακρίνεται σε χρονικές κλίμακες ημερών, μηνών και ετών: καθημερινή, εποχιακή και διαχρονική μεταβλητότητα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Οι τάσεις της καθημερινής μεταβλητότητας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες υποδηλώνουν πρόσθετο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής σε σχετικά θερμές χώρες. «Μεγαλύτερη μεταβλητότητα συνεπάγεται μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά επίπεδα θερμοκρασίας και αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Τέτοιες επιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί π.χ. για τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την αστάθεια των κρατικών δαπανών».[2]
Σε αυτήν την κατηγορία των αρνητικών επιπτώσεων εμπίπτει και το θέμα της αλλαγής της ώρας από θερινή σε χειμερινή, που προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ έχει συνέπειες στην υγεία, που αυξάνουν το οικονομικό κόστος.
[1] Temperature effects on productivity and factor reallocation: Evidence from a half million chinese manufacturing plants, Peng Zhang, Olivier Deschenes, Kyle Meng, Junjie Zhang, Journal of Environmental Economics and Management, Volume 88, March 2018, Pages 1-17, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095069617304588
[2] Temperature variability and long-run economic development, Manuel Linsenmeier, Journal of Environmental Economics and Management, Volume 121, September 2023, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S009506962300058X
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος