Θεσσαλονίκη: Η “Αλκίππη” επί το έργον για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου

Η εικόνα του Θερμαΐκού κόλπου στην αρχή της παραλιακής στο λιμάνι είναι αποκαρδιωτική. Φύκια, μπουκάλια και άλλα σκουπίδια δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα, στο πιο σημαντικό τουριστικό μέρος της Θεσσαλονίκης.

Το αντιρρυπαντικό σκάφος Αλκίππη, άρχισε να καθαρίζει την ακτή στο συγκεκριμένο σημείο.

Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο όλο και πιο συχνά να γεμίζει με σκουπίδια το παράκτιο μέτωπο της πόλης. Η ΕΥΑΘ ανέλαβε την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας καθαρισμού για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της ρύπανσης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο καθαρισμός του Θερμαΐκού κόλπου πραγματοποιείται εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, ωστόσο, η δράση αυτή χρηματοδοτείται μόνο από χορηγούς.

Το σκάφος θα σαλπάρει τέσσερις φορές την εβδομάδα από το λιμάνι μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Το κόστος για τους τρεις μήνες που θα διαρκέσει η δράση, φτάνει τις 30.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, κήρυξε σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε ειδική εκδήλωση ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στην παράκτια ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης και καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης (από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε μήκος 6 χιλιομέτρων της παράκτιας ζώνης, εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Βάζουμε οριστικό τέλος στην υποβάθμιση, τη ρύπανση, την εγκατάλειψη. Σήμερα από εδώ, από το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αρχίζουμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας, που πραγματοποιεί ένα τόσο μεγάλο και πλήρως οργανωμένο έργο αποκατάστασης και αναδιαμόρφωσης, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και ταυτόχρονα είναι ο πρώτος φορέας που προχωράει στην πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση στο Δυτικό Θαλάσσιο Μέτωπο».
Σήμερα άρχισε η πρώτη φάση του έργου, που αφορά στον καθαρισμό του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αφού χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ζητήματα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει:
1.Την απορρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου.
2.Την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.
3.Τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.

Η περιοχή των 600 στρεμμάτων χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα όπου θα γίνουν οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης της πρώτης φάσης:
1.Έναρξη από το Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας έως το χώρο της σημερινής εκδήλωσης (αποκατεστημένος μπαζότοπος) με έκταση 322 στρεμμάτων.
2.Ανατολικότερα, νότια των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στα πρώην γεμιστήρια τρένων συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων.
3.Ρέμα και εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, περιοχή 93 στρεμμάτων επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης.
4.Περιοχή των Βυρσοδεψείων, έκτασης 12 στρεμμάτων όπου θα απομακρυνθούν μπάζα, λάστιχα, πλάκες αμιάντου, εγκαταλειμμένα δοχεία με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες. Ακολούθως, προχωρούμε στον καθαρισμό των υπόγειων υδάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος