Ένα «σχολείο» για την ασφάλεια δημοσιογράφων στον πόλεμο από το Εργαστήριο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που εκπαιδεύει επαγγελματίες και νέους δημοσιογράφους στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και προκλήσεων, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας πολεμικός ανταποκριτής, «τρέχει» την τελευταία διετία το Εργαστήριο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τής έδρας Jean Monnet Chair for European Public Diplomacy.

Το «Safety for Journalists Training School», που θα πραγματοποιεί και φέτος (29 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου), στο Κιλκίς, διοργανώνεται σε συνεργασία με αριθμό διακεκριμένων εταίρων, με την υποστήριξη του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) και του Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus, στο πλαίσιο του United Nations Academic Impact.

Στόχος του είναι να παρέχει σε επαγγελματίες και νέους φοιτητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο σύγχρονο πεδίο.

«Οι πολεμικοί ανταποκριτές αντιμετωπίζουν σήμερα έναν σημαντικό αριθμό πρωτόγνωρων προκλήσεων. Δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν ακόμα και βασικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και η προσωπική τους ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι και με ένα εξαιρετικά περίπλοκο πληροφοριακό περιβάλλον. Επιπλέον, η απροσδόκητη εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έφερε το επάγγελμα του πολεμικού ανταποκριτή για άλλη μια φορά στο προσκήνιο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση για τη φετινή διοργάνωση.

Για τον σχεδιασμό του προγράμματος, πέρα από την εξειδικευμένη εμπειρία των εμπλεκομένων, προηγήθηκε έρευνα, προκειμένου να καταγραφούν τόσο οι ανάγκες και οι ανησυχίες των νέων, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να εργαστούν ως πολεμικοί ανταποκριτές, όσο και οι εμπειρίες από πολεμικούς ανταποκριτές, προκειμένου το αποτέλεσμα να εστιάζει και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευομένων.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη, αυτά της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης πεδίου, και διαρθρώνεται ως εξής: εισαγωγή στο περιβάλλον, νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων, βασική ασφάλεια πεδίου και μετακινήσεων, ασφάλεια δεδομένων, πρώτες βοήθειες πεδίου, υγιεινή και διαχείριση άγχους και θέματα εγγράφων και διαδικασιών.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος http://safetyforjournalists.org.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, φωτο αρχείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος