Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη

Διάσωση μια λέξη που συνδέεται άμεσα με τη ζωή, άκρως σημαντική πάνω από όλα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Με την έλευση της νέας χρονιάς, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα φτάσει τα 30 χρόνια ζωής και προσφοράς, 30 χρόνια δύσκολων αποστολών, με μότο: «Εθελοντισμός: Αγάπη σε πράξη».

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι μη Κυβερνητική Οργάνωση που συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε κι αν λαμβάνουν χώρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα μέλη της συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 η ομάδα λειτουργεί με τη μορφή σωματείου, πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αποστολή της είναι η παροχή βοήθειας.

Κάτι που ξεκίνησε από μία παρέα ανθρώπων με επίκεντρο την ορεινή διάσωση, εξελίχθηκε σε μία ομάδα που έχει την κεντρική της διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, αποτελούμενη από εθελοντές.
Πλέον διαθέτει τα εξής τμήματα: τμήμα ορεινής διάσωσης, διάσωσης στο υγρό στοιχείο, αντιμετώπισης καταστροφών, πρώτες βοήθειες, σκύλοι έρευνας και τμήμα έρευνας και τεχνολογίας. Ο διευθυντής επιχειρήσεων, κ.Αλέξης Λιάμος και η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης κα.Μένη Κουρκουτά, μιλούν στο ertnews.gr, για τις δύσκολες αποστολές που έχουν κληθεί να βοηθήσουν όλα αυτά τα χρόνια, για τις στιγμές που ξεχωρίζουν, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ορεινής διάσωσης.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη

«Η Ελληνική ομάδα διάσωσης ξεκίνησε από μια παρέα ανθρώπων που είχαν μεγάλο πάθος για την ορειβασία. Όταν συστήθηκε ήταν μια ομάδα εθελοντών που ήθελε να προσφέρει βοήθεια σε όσους ανέβαιναν στο βουνό και αντιμετώπιζαν κίνδυνο. Το 1994 συστάθηκε επίσημα σαν σωματείο, αλλά άτυπα λειτουργούσε από το 1979. Αφορμή για τη σύστασή της στάθηκε ένα ατύχημα που συνέβη το ’79 στον Όλυμπο στο οποίο είχε εμπλακεί ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις ορειβάτες, πολύ έμπειροι. Αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί μία ομάδα διάσωσης για τους ορειβάτες. Στην πορεία των χρόνων η ομάδα μετεξελίχθηκε και άρχισε να παρέχει συνδρομή, πάντα εθελοντικά, σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή περιστατικών, αλλά και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», όπως αναφέρει στο ertnews.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης, κ.Μένη Κουρκουτά και προσθέτει:


«Αυτή τη στιγμή στην ομάδα υπάρχουν τρία βασικά τμήματα, το τμήμα ορεινής διάσωσης, το τμήμα υγρού στοιχείου και το τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών. Αυτά αποτελούν τον κορμό της δράσης, ενώ έχουν δημιουργηθεί και επικουρικά τμήματα, όπως των πρώτων βοηθειών, το τμήμα των τηλεπικοινωνιών και το τμήμα σκύλων έρευνας, και το τμήμα κοινωνικών και ανθρωπιστικών δράσεων που συνδράμουν στα τμήματα. Για παράδειγμα κατά την καταστροφή στη Θεσσαλία, η ομάδα μας είχε διττό ρόλο και παρείχε βοήθεια στο επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά στη συνέχεια μέσω καμπάνιας συγκεντρώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, που μεταφέραμε στους πληγέντες».

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη

Το 2023 ολοκληρώνεται πια, ήταν όμως μια χρονιά με δύσκολα περιστατικά, απαιτητικές αποστολές και ακραία φαινόμενα που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στη χώρα μας.
«Η οργάνωση έχει κεντρική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατά τόπους η ελληνική επικράτεια καλύπτεται με 34 παραρτήματα. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούμε πάνω από 500 επιχειρήσεις. Ήταν μία χρονιά από τις πιο τραγικές για τη χώρα μας και όχι μόνο, καθώς η χρονιά ξεκίνησε με το μεγάλο σεισμό της Τουρκίας, όπου είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αποστολή από όλη την ομάδα με 30 εθελοντές και ένα σκύλο διάσωσης και επρόκειτο για μια δύσκολη αποστολή.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη

Συνεχίστηκε με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή εκεί, είχαμε μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και έπειτα η μεγάλη πλημμύρα στο θεσσαλικό κάμπο. Όσο περνούν τα χρόνια, τα φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία, Πολύ φοβόμαστε ότι θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα και έτσι γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για τους πολίτες να ενημερωθούν, αλλά και να εκπαιδευθούν για να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Αυτός είναι και ένας άλλος πυλώνας της οργάνωσης να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε απλούς πολίτες, μαθητές, εργαζόμενους για τα φυσικά φαινόμενα και πώς να τα αντιμετωπίζουμε. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς με απλές ενέργειας μπορούν να θωρακίσουν το σπιτικό τους, αλλά φυσικά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει πολύ βασικά πράγματα. Επισκεπτόμαστε σχολεία όλων των βαθμίδων και κάνουμε παρουσιάσεις, για τις πρώτες βοήθειες, αλλά και αντιμετώπιση πχ. για πυρκαγιές».

«Μας κόπηκε η μιλιά από το μέγεθος της καταστροφής που είδαμε στην Ινδονησία με το τσουνάμι- Ασύλληπτου μεγέθους η καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία»

Ο κ. Αλέξης Λιάμος είναι ο διευθυντής επιχειρήσεων στην Ελληνική ομάδα διάσωσης και μέσω του ertnews.gr μοιράζεται λίγο πριν ολοκληρωθεί η χρονιά, στιγμές από το 2023 που ήρθε αντιμέτωπος με καταστροφές, αλλά και στιγμές από τα 26 χρόνια που είναι μέλος του οργανισμού. Ο ίδιος, όντας ορειβάτης είχε, δει, όπως λέει, ότι υπάρχει έλλειψη στο κομμάτι της διάσωσης και έτσι πήρε την απόφαση να ενταχθεί στην ομάδα και να εκπαιδευτεί.

«Ανατρέχοντας στο παρελθόν, με το τσουνάμι στην Ινδονησία είχαμε μεταβεί εκεί και την πρώτη μέρα που φτάσαμε στην πληγείσα περιοχή, οι εικόνες ήταν απόκοσμες. Τότε ήταν μια χαρακτηριστική στιγμή, στα 26 χρόνια που είμαι στην οργάνωση. Κυριολεκτικά μας κόπηκε η μιλιά από το μέγεθος της καταστροφής που είδαμε, πόλεις είχαν εξαφανιστεί από τη δύναμη του νερού. Μείναμε εκεί 10 μέρες, ως επείγουσα διασωστική αποστολή, ενισχύσαμε ένα κέντρο υγείας και κάναμε ένα αναπτυξιακό έργο, φτιάξαμε δύο δημοτικά σχολεία με χρηματοδότηση που είχε γίνει από ραδιομαραθώνιο εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Μια άλλη στιγμή χαραγμένη, είναι όταν χάσαμε ένα συνάδερφό μας στον Όλυμπο. Το 2006, συνοδεύαμε σε εκπαίδευση κάποια άλλη ομάδα και συνέβη το ατύχημα, στα Καζάνια του Ολύμπου, μια πτώση στα 800μ. Είχαμε δύο μέρες σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία να τον εντοπίσουμε και να τον ανασύρουμε. Ήταν συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή όταν χάσαμε τον συνάδερφό μας. Από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή μου, καθώς ήταν και πολύ καλός μου φίλος
.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη

Επίσης τώρα τελευταία στη Θεσσαλία ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα με τις πλημμύρες, με την έκταση της καταστροφής και των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικά στη Φαρκαδόνα που ήμασταν εμείς, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, απεγκλωβίσαμε 368 ανθρώπους και 14 σκυλιά και γάτες. Σε τέτοια έκταση είναι η πρώτη φορά, είναι ασύλληπτου μεγέθους η καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel. Είναι τρομακτικό το μέγεθος της περίπτωσης της Θεσσαλίας».

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη


Βιώνουμε εικόνες και εμείς, κι από την πυροσβεστική και από άλλες οργανώσεις όσοι εμπλεκόμαστε με περιπτώσεις που η καταστροφή έρχεται και δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμά της. Είχαμε και το τρομερό δυστύχημα των Τεμπών…στο Βόλο και στο Πήλιο είδαμε εικόνες που τις είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Βλέπουμε πράγματα που ενώ μέχρι τώρα ήταν πιο ήρεμα, δυστυχώς υπάρχει μια κλιμάκωση».

Η κλιματική αλλαγή είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε καταστροφικά φαινόμενα, με ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους, αλλά και τις περιουσίες τους. Παράλληλα όμως, καθώς η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλείται και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων για διάσωση, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Όπως όμως αναφέρει ο κ.Λιάμος η πλειοψηφία του κόσμου δεν είναι σωστά ενημερωμένη για το πώς να αντιμετωπίζει διάφορα περιστατικά.

«Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Για τα ατυχήματα στην ύπαιθρο, σε βουνά, όλο και περισσότερο κόσμος ασχολείται με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, με extreme sports , αυτό έχει ως επακόλουθο, βάσει και στατιστικής να αυξάνονται τα ατυχήματα. Έπειτα η κλιματική κρίση, κι εμείς προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με αυτό, όσον αφορά την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό μας Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη είχε έναν ισχυρό Βαρδάρη, που εγώ προσωπικά τόσα χρόνια που μένω στη Θεσσαλονίκη, πρώτη φορά βλέπω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.

Δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Μεγάλη μερίδα το παίρνει αψήφιστα, περιμένει από την πολιτεία, τις τοπικές αρχές να κάνουν κάτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει ρόλο η προετοιμασία, πρακτική, μέτρα για τα σπίτια….από πολλούς φορείς και από εμάς γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης. Θα πρέπει όμως ένα κομμάτι αυτής της ενημέρωσης να μπει στα σχολεία. Να περάσει στην κουλτούρα του λαού, να αναπτυχθεί μια τέτοια νοοτροπία που θα ελαχιστοποιεί τις όποιες συνέπειες στο μέτρο του δυνατού».

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη


Για τη συνεργασία της ομάδας με τις ελληνικές αρχές αναφέρει:
«Είναι ένα πικραμένο ζήτημα. Συνολικά έχω ζήσει τρεις νόμους για την πολιτική προστασία και τη σχέση με τον εθελοντισμό και ο ένας ήταν χειρότερος από τον άλλον. Θα πρέπει να γίνει το διάβημα από την Πολιτεία και να μείνουν στην άκρη μικροσυντεχνιακά συμφέροντα των ανθρώπων που εμπλέκονται στον μηχανισμό, ούτως ώστε η πολιτεία να γίνει πιο λειτουργική. Τρανό παράδειγμα όλες οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και όταν γίνεται κάτι, η κινητοποίηση -όταν χρειάζεται κόσμος- είναι μεγάλη, όταν χρειάζεσαι τον εθελοντή. Να μπορεί και ο εθελοντής να βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού και υποστηρικτικά πάντα στις αρμόδιες αρχές».

Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας είναι βασισμένος στους εθελοντές οι οποίοι φυσικά έχουν περάσει πάντα, πρώτα από εκπαίδευση.
«Ότι κάνουμε είναι πάντα σε εθελοντική βάση, ακόμη και το διοικητικό συμβούλιο είναι εθελοντές. Σαν οργάνωση λειτουργούμε υποστηρικτικά στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε πολύ στενά στο πεδίο με όλους τους φορείς πολιτικής προστασίας, όπως η ΕΜΑΚ, στρατός, τα κατά τόπους γραφεία δήμων και περιφερειών για την πολιτική προστασία, το λιμενικό. Είναι πιστοποιημένη σαν οργάνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οπότε κάθε φορά που καλούμαστε να συνδράμουμε αυτό γίνεται υπό την «ομπρέλα» της πολιτικής προστασίας.
Οι πόροι μας προέρχονται από τη συνδρομή των μελών , από τις χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών, από το ορειβατικό μας καταφύγιο στον Όλυμπο που ονομάζεται Πετρόστρουγκα, στο οποίο μπορούν οι ορειβάτες να διανυκτερεύσουν και έχουμε πόρους και από ευρωπαϊκά έργα για την έρευνα και διάσωση, αλλά και από εκπαιδεύσεις που κάνουμε σε οργανισμούς, στελέχη επιχειρήσεων που αφορούν πρώτες βοήθειας κ.α»
, όπως μας λέει η κ.Κουρκουτά και τονίζει ότι του χρόνου, τον Οκτώβριο του 2024 η ομάδα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το παγκόσμιο συνέδριο ορεινής διάσωσης.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Εθελοντισμός, αγάπη σε πράξη

«Σαν ομάδα είμαστε μέλος της ομοσπονδίας ορεινής διάσωσης. Θα έχουμε 15- 20 Οκτωβρίου το το παγκόσμιο συνέδριο ορεινής διάσωσης, όπου περιμένουμε συνέδρους από όλο τον κόσμο, που ασχολούνται με το βουνό και την ορεινή διάσωση. Θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η ορεινή διάσωση στη χώρα μας και κυρίως η αεροδιάσωση. Ο ορεινός τουρισμός έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας και πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός διάσωσης».

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος