Εκτροφή αυτόχθονα μαύρου χοίρου στο Κιλκίς

Ενίοτε διαπιστώνεται κάποια σύγχυση όσον αφορά την ποιότητα και τις ονομασίες, κάποιων προϊόντων που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή, κυρίως ως προς τα κρέατα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τις διαφορές μεταξύ μαύρου χοίρου, κοινού και αγριόχοιρου, με μια επιτόπια επίσκεψη σε μονάδα εκτροφής στο Κιλκίς και να ενημερώσει για την διατροφική αξία του πρώτου.

Ο Θεόδωρος Πούλκας, ιδιοκτήτης φάρμας, στο Πολύκαστρο ξεκίνησε περίπου προ 20ετίας να εκτρέφει μαύρο χοίρο ελευθέρας βοσκής, προσφέροντας στον καταναλωτή το καλύτερο ποιοτικά κρέας, όπως τονίζει. «Όποιος το δοκιμάσει δεν θα το ξεχάσει γευστικά και ο μαύρος χοίρος δεν παχαίνει, ομορφαίνει».

150 χοιρομητέρες εγγυώνται ότι η φυλή θα διατηρηθεί και θα συνεχίσει ως εθνικό προϊόν που θα φέρει πλούτο στην χώρα, εξηγεί ο κ. Πούλκας.

Εκτροφή αυτόχθονα μαύρου χοίρου στο Κιλκίς

Μοναδική γεύση κρέατος, πλεονεκτεί έναντι άλλων γιατί είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, πλούσιο σε σίδηρο, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό. Το λίπος  του λιγότερο ενδομυϊκό, περιέχει έως και 50% μονοακόρεστα λιπαρά. Τα ζώα γεννιούνται, ζούν και μεγαλώνουν σε φυσικό περιβάλλον. Αυτό που καταναλώνουν καθημερινά είναι αυτό που τελικά γεύεται ο πελάτης. Σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και τυρόγαλο προερχόμενα από δική μας παραγωγή. Δεν καταναλώνουν βιομηχανοποιημένη τροφή, ενώ το μεγαλύτερο μέλημα για τον κ. Πούλκα είναι η καλή φυσική κατάσταση των ζώων και η υγεία τους, προκειμένου  να αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών.

Τελευταία εντείνονται οι προσπάθειες για εξαγωγή του κρέατος μαύρου χοίρου, που υπερτερεί άλλων σε γεύση, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Δεν είναι ακόμη ένα είδος κρέατος, αλλά το ξεχωριστό, που θα κατακτήσει όποιους το δοκιμάσουν.

Εκτροφή αυτόχθονα μαύρου χοίρου στο Κιλκίς

Στα αναπαργαγωγικά του μειονεκτήματα είναι ότι γεννά μόλις επτά μικρά σε αντίθεση με τους συνήθεις χοίρους που γεννούν 12-14 γουρουνάκια και χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα εκτροφής, γύρω στον χρόνο, για να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Ο μαύρος χοίρος είναι είδος που μετρά πάνω από 7.500 χρόνια ζωής στον βορειοελλαδικό χώρο. Ένα εξημερωμένο είδος, που διαφέρει από τον αγριόχοιρο παρά τις όποιες ομοιότητες, σπανίζει πλέον, όπως και άλλες αυτόχθονες φυλές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος